Pikle z ogórków to przede wszystkim pomysł na wykorzystanie dużych ogórków, które nie nadają się do kiszenia, ani do konserwowania. Zalewa do pikli jest słodko-kwaśna, nie za ostra. Pikle z ogórków idealnie pasują do mięsa, ale też do kanapek.
Składniki:
- 1.5 kg dużych ogórków
- czosnek
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- liście laurowe
- gorczyca
- korzeń chrzanu
- koper
- marchewka
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli kamiennej
Wykonanie:
Marchewkę obrać, umyć pokroić w plasterki, zalać wrzącą wodą i zagotować. Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie wykroić nasiona. Słoiki wyparzyć razem z nakrętkami. Pokrojone ogórki układać w słoikach dosyć ciasno, jeden przy drugim. Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, dwa ziela angielskie, liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu, kawałek chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, 2-3 plasterki marchwi i koper. Z podanych składników ugotować zalewę, gorącą zalać pikle i zakręcić słoiki. Słoiki pasteryzować od zagotowania wody, zmniejszyć grzanie, wolno gotować 15 minut. Zostawić w garnku jeszcze na 10 minut, wyjąć, postawić na ściereczce do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz