Kapuśniak z młodej kapusty, z dodatkiem ziemniaków, to pyszna, sycąca zupa, którą możemy zjeść tylko w lato, potem kapuśniak smakuje już inaczej. Zupa szybka, dosyć prosta, można ją ugotować na żeberkach, drobiu, ale moja wersja jest bez mięsa, mimo to zupa jest treściwa.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 cebule małe
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łyżka natki pietruszki
- kawałek selera
- 50 gramów tłuszczu masła lub smalcu
- 2 łyżki mąki
- 1 pomidor
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 5-6 ziemniaków
- 1/4 łyżeczki majeranku
Wykonanie:
Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Warzywa wraz z kapustą zalać 2 litrami wody, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Gdy kapusta zmniejszy swą objętość, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gdy ziemniaki są już miękkie, na patelni zrumienić na tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę, przełożyć ją do zupy, a na pozostały tłuszcz wsypać mąkę i zrobić złotą zasmażkę, dodać ją do zupy, zagotować. Doprawić zupę do smaku octem, solą, majerankiem i pieprzem i dodać natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz