Ziemniaki młode, z ugotowanym i obsmażonym kalafiorem, z dodatkiem mizerii, lub sałaty ze śmietaną to taki mój ulubiony jarski, letni obiad, pyszny, zdrowy i szybki. Taki zestaw sprawdza się w upalne, letnie dni, możemy wzbogacić go o jajko sadzone, lub zsiadłe mleko.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 kalafiory
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- cukier
- 2-3 ogórki świeże
- 200 ml śmietany 18%
- koperek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, zalać zimną wodą, osolić i ugotować. Kalafiory oczyścić z liści, umyć dokładnie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich "żyjątek". Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki, posypać solą i zostawić, aby puściły sok i zmiękły. Przygotować śmietanę, doprawić do smaku odrobiną cukru i soku z cytryny. Ogórki odcedzić z soku i zalać śmietaną. Kalafior można ugotować na parze w specjalnym do tego garnku, lub zagotować wodę, lekko ją osolić, dodać trochę cukru i do wrzącej włożyć kalafiory łodygami, a biała część różyczek żeby była na wierzchu, wolno gotować 5-8 minut, aż kalafior zmięknie, ale nie może się rozgotować. Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody. Na patelni rozpuścić klarowane masło, dodać bułkę tartą, a gdy trochę bułka się zrumieni wkładać kalafior różyczkami na patelnię i obsmażyć. Ziemniaki wyłożyć na talerz, posypać koperkiem, a obok dodać obsmażonego na rumiano kalafiora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz