Domowe gofry, pyszne, chrupiące, ale i pożywne, z dodatkiem sosu z twarogu i zmiksowanych truskawek. Takie gofry chętnie zjedzą zarówno dzieci jak i dorośli. Idealne jako podwieczorek, a u mnie w sezonie truskawkowym często goszczą na śniadanie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 gramów twarogu półtłustego
- 400 gramów truskawek
- 1-2 łyżki cukru
Wykonanie:
Truskawki obrać z szypułek, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Połowę truskawek posypać łyżką cukru, ilość cukru zależy czy truskawki są słodkie, jeśli tak, można nie dodawać cukru. Pozostałe truskawki zmiksować z twarogiem słodząc do smaku. Białko oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mleko i olej, wszystko zmiksować. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie połączyć ze zmiksowaną masą. Gofrownicę rozgrzać i upiec gofry. Gorące gofry polać sosem truskawkowo-serowym i pokrojonymi truskawkami.
Musi być dobre. Jutro zrobię, dzięki
OdpowiedzUsuń