Początek jesieni

25 lipca 2021

Fasolka szparagowa z bułką tartą

 Fasolka szparagowa jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna. Może być dodatkiem do zupy jarzynowej, lub sama ugotowana i obsmażona na maśle z bułką tartą. Co prawda dodatek bułki tartej i masła sprawia, że jest bardziej kaloryczna, ale za to pyszna. Taką fasolkę szparagową można podać jako dodatek do drugiego dania, lub samą. Najlepsza jest fasolka młoda, nie zawiera wtedy włókien.



Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Wykonanie:

Fasolkę szparagową przebrać i umyć. Następnie odciąć nożem oba końce, a strąki pokroić na ukośne kawałki. W garnku zagotować 1,5 litra wody wrzucić fasolkę, zagotować i dodać sól i cukier, zmniejszyć grzanie i gotować wolno około 10 minut, wyjąć jedną fasolkę i spróbować czy jest wystarczająco miękka, jeśli tak, odcedzić ją na sitku. Na patelni rozgrzać klarowane masło i dodać bułkę tartą, mieszając zrumienić ją lekko i wrzucić fasolkę, obsmażyć chwilę i wyłożyć na talerz. Jeśli nie mamy klarowanego masła, to trzeba najpierw na suchej patelni zrumienić bułkę tartą, a dopiero dodać masło, gdyż inaczej masło nam się może spalić. Można też fasolkę ugotować na parze i nie smażyć jej, tylko polać tylko masłem ze zrumienioną bułką tartą. Fasolkę szparagową podajemy do kotletów, kurczaka, ale też do samych ziemniaków z mizerią, jak i samą jako danie obiadowe, czy kolacyjne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz