Początek jesieni

28 lipca 2021

Cukinia smażona w cieście

 Cukinia smażona w cieście to pyszna przekąska, u mnie jedzona także na obiad z dodatkiem sałaty, mizerii, czy pomidorów. Bardzo prosty i szybki przepis, szczególnie na letnie dni. Ciasto do panierowania cukinii, to ciasto naleśnikowe z dodatkiem jogurtu.


Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 1jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Cukinii młodej nie trzeba obierać, wystarczy ją umyć i pokroić w plastry grubości około 1,5 cm, i trochę posolić z obydwu stron, zostawić na chwilę, aby cukinia puściła sok. W tym czasie przygotować ciasto: jajko rozmieszać rózgą z jogurtem, dodać trochę soli, pieprzu i oregano, wsypać mąkę, wymieszać, ciasto powinno być gęste. Na patelni rozgrzać olej, lub klarowane masło. Każdy kawałek cukinii obtoczyć z każdej strony w cieście, a następnie smażyć przez 1-2 minuty na rumiano z każdej strony. Usmażoną cukinię wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie od razu podawać póki gorąca, wtedy jest najlepsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz