Cukinia smażona w cieście to pyszna przekąska, u mnie jedzona także na obiad z dodatkiem sałaty, mizerii, czy pomidorów. Bardzo prosty i szybki przepis, szczególnie na letnie dni. Ciasto do panierowania cukinii, to ciasto naleśnikowe z dodatkiem jogurtu.
- 1 młoda cukinia
- 1jajko
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- sól
- pieprz
- oregano
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Cukinii młodej nie trzeba obierać, wystarczy ją umyć i pokroić w plastry grubości około 1,5 cm, i trochę posolić z obydwu stron, zostawić na chwilę, aby cukinia puściła sok. W tym czasie przygotować ciasto: jajko rozmieszać rózgą z jogurtem, dodać trochę soli, pieprzu i oregano, wsypać mąkę, wymieszać, ciasto powinno być gęste. Na patelni rozgrzać olej, lub klarowane masło. Każdy kawałek cukinii obtoczyć z każdej strony w cieście, a następnie smażyć przez 1-2 minuty na rumiano z każdej strony. Usmażoną cukinię wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie od razu podawać póki gorąca, wtedy jest najlepsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz