Chlebek odrywany z dużą ilością ziół, to sprawdzony przepis na szybki, pyszny, drożdżowy chlebek. Robię go zawsze w lato, jest idealny na wszelkie imprezy w plenerze, a do grilla wręcz niezastąpiony. Jak sama nazwa wskazuje nie trzeba go kroić, jest zrobiony tak, że kromki same się oddzielają. Pięknie pachnie, najlepiej smakuje jeszcze trochę ciepły, a rzadko bywa, aby ostygł, gdyż szybko znika. Przepis mam od koleżanki.
Składniki:
- 900 gramów mąki pszennej
- 450 ml letniej wody
- 100 gramów świeżych drożdży
- 5 gramów cukru
- 7,5 grama soli
- 75 ml oleju
- 200 gramów masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe cebulki
- 5 gramów soli do masła
- 50 gramów ziół: rozmaryn, szałwia, majeranek. oregano, cząber, natka pietruszki
Wykonanie:
Do świeżych drożdży dodać cukier i trochę letniej wody, rozmieszać i zostawić, aby drożdże podrosły. Mąkę przesiać dodać wyrośnięte drożdże, wodę, sól i olej, najlepiej ciasto wyrobić w mikserze planetarnym, ale całkiem lekko wyrabia się ręcznie. Gdy ciasto jest wyrobione, nie klei się do rąk, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło. W tym czasie przygotować nadzienie. Masło musi być bardzo miękkie, ale nie płynne. Zioła najlepiej świeże i takie jakie lubimy, opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Cebulki pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na pół i każdą część rozwałkować. Masło połączyć z ziołami i czosnkiem. Połowę masła z ziołami rozsmarować na cieście, następnie ciasto pokroić na paski szerokości 10 cm, każdy pasek składać w harmonijkę i układać jeden przy drugim na formie dużej 35 x 40 cm. Tak samo zrobić z drugą połową ciasta. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra-dół i piec chlebek około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz