30 lipca 2021

Sałatka na zimę bez pasteryzowania

 Sałatka na zimę z ogórków, cebuli, cukinii i marchwi, smaczna, słodko-kwaśna. Przepis jest prosty, składniki sałatki krótko gotujemy i gorącą sałatkę wkładamy do słoików. W zimie mamy gotowy dodatek do obiadu, czy do kanapek. W sałatce możemy wykorzystać większe ogórki.



Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 500 gramów cebuli
  • 500 gramów marchwi
  • 1 kg obranej cukinii
  • garść zielonej natki pietruszki
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 10 łyżek cukru
  • 250 ml oleju
  • 250 ml octu 10%
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 liście laurowe

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości 1,5 mm, małe ogórki można pokroić ze skórką. Tak samo pokroić obraną i umytą marchew. Cukinię obrać i pokroić w kostkę, lub plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, zasypać solą i zostawić na godzinę, aby puściły sok. Przygotować słoiki: umyć je i wyparzyć. Gdy warzywa puszczą sok, odcedzić je, przełożyć do garnka dodać cukier, olej i przyprawy, następnie wszystko zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować wolno 10 minut. Do sałatki dodać zieloną natkę pietruszki drobno pokrojoną i ocet, zagotować i gorącą nakładać do słoików, zakręcać i postawić do góry dnem, a następnie przykryć kocykiem. Z porcji tej wyszło 16 słoików o pojemności 280 ml.

28 lipca 2021

Cukinia smażona w cieście

 Cukinia smażona w cieście to pyszna przekąska, u mnie jedzona także na obiad z dodatkiem sałaty, mizerii, czy pomidorów. Bardzo prosty i szybki przepis, szczególnie na letnie dni. Ciasto do panierowania cukinii, to ciasto naleśnikowe z dodatkiem jogurtu.


Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 1jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Cukinii młodej nie trzeba obierać, wystarczy ją umyć i pokroić w plastry grubości około 1,5 cm, i trochę posolić z obydwu stron, zostawić na chwilę, aby cukinia puściła sok. W tym czasie przygotować ciasto: jajko rozmieszać rózgą z jogurtem, dodać trochę soli, pieprzu i oregano, wsypać mąkę, wymieszać, ciasto powinno być gęste. Na patelni rozgrzać olej, lub klarowane masło. Każdy kawałek cukinii obtoczyć z każdej strony w cieście, a następnie smażyć przez 1-2 minuty na rumiano z każdej strony. Usmażoną cukinię wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie od razu podawać póki gorąca, wtedy jest najlepsza.

27 lipca 2021

Zupa z fasolki szparagowej

 Zupa z fasolki szparagowej taka tradycyjna z ziemniakami i ze śmietaną, to jedna z najprostszych zup, bardzo smaczna i zdrowa. Fasolka najlepiej świeża, ale może być też mrożona, zielona, żółta, czy tak jak u mnie mieszana i żółta i zielona. 



Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 500 gramów fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • liść pora
  • liść seler
  • natka zielonej pietruszki
  • 6-7 ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml śmietany 
  • 3 litry wody
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Skrzydełka, mogą też być i udka, umyć, zalać zimną wodą i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 15 minut. Zupę fasolkową można też ugotować na rosole, lub tylko przesmażyć warzywa na maśle. Obrać włoszczyznę, umyć i dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do prawie miękkiego mięsa dodać ziemniaki i osolić do smaku. Fasolkę umyć, obrać z włókien, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy jak się zagotują ziemniaki, gotować wolno 10 minut, doprawić do smaku pieprzem i solą. Mąkę rozrobić w odrobinie wody i zaprawić zupę, jak się zagotuje dodać śmietanę, ja dodałam 30%, ale może być inna. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki. Zamiast pietruszki można dodać posiekany koperek.

25 lipca 2021

Fasolka szparagowa z bułką tartą

 Fasolka szparagowa jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna. Może być dodatkiem do zupy jarzynowej, lub sama ugotowana i obsmażona na maśle z bułką tartą. Co prawda dodatek bułki tartej i masła sprawia, że jest bardziej kaloryczna, ale za to pyszna. Taką fasolkę szparagową można podać jako dodatek do drugiego dania, lub samą. Najlepsza jest fasolka młoda, nie zawiera wtedy włókien.



Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Wykonanie:

Fasolkę szparagową przebrać i umyć. Następnie odciąć nożem oba końce, a strąki pokroić na ukośne kawałki. W garnku zagotować 1,5 litra wody wrzucić fasolkę, zagotować i dodać sól i cukier, zmniejszyć grzanie i gotować wolno około 10 minut, wyjąć jedną fasolkę i spróbować czy jest wystarczająco miękka, jeśli tak, odcedzić ją na sitku. Na patelni rozgrzać klarowane masło i dodać bułkę tartą, mieszając zrumienić ją lekko i wrzucić fasolkę, obsmażyć chwilę i wyłożyć na talerz. Jeśli nie mamy klarowanego masła, to trzeba najpierw na suchej patelni zrumienić bułkę tartą, a dopiero dodać masło, gdyż inaczej masło nam się może spalić. Można też fasolkę ugotować na parze i nie smażyć jej, tylko polać tylko masłem ze zrumienioną bułką tartą. Fasolkę szparagową podajemy do kotletów, kurczaka, ale też do samych ziemniaków z mizerią, jak i samą jako danie obiadowe, czy kolacyjne.

23 lipca 2021

Chlebek odrywany z ziołami

 Chlebek odrywany z dużą ilością ziół, to sprawdzony przepis na szybki, pyszny, drożdżowy chlebek. Robię go zawsze w lato, jest idealny na wszelkie imprezy w plenerze, a do grilla wręcz niezastąpiony. Jak sama nazwa wskazuje nie trzeba go kroić, jest zrobiony tak, że kromki same się oddzielają. Pięknie pachnie, najlepiej smakuje jeszcze trochę ciepły, a rzadko bywa, aby ostygł, gdyż szybko znika. Przepis mam od koleżanki.


Składniki:

  • 900 gramów mąki pszennej
  • 450 ml letniej wody
  • 100 gramów świeżych drożdży
  • 5 gramów cukru
  • 7,5 grama soli
  • 75 ml oleju
  • 200 gramów masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe cebulki
  • 5 gramów soli do masła
  • 50 gramów ziół: rozmaryn, szałwia, majeranek. oregano, cząber, natka pietruszki

Wykonanie:

Do świeżych drożdży dodać cukier i trochę letniej wody, rozmieszać i zostawić, aby drożdże podrosły. Mąkę przesiać dodać wyrośnięte drożdże, wodę, sól i olej, najlepiej ciasto wyrobić w mikserze planetarnym, ale całkiem lekko wyrabia się ręcznie. Gdy ciasto jest wyrobione, nie klei się do rąk, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło. W tym czasie przygotować nadzienie. Masło musi być bardzo miękkie, ale nie płynne. Zioła najlepiej świeże i takie jakie lubimy, opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Cebulki pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na pół i każdą część rozwałkować. Masło połączyć z ziołami i czosnkiem. Połowę masła z ziołami rozsmarować na cieście, następnie ciasto pokroić na paski szerokości 10 cm, każdy pasek składać w harmonijkę i układać jeden przy drugim na formie dużej 35 x 40 cm. Tak samo zrobić z drugą połową ciasta. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra-dół i piec chlebek około 45 minut.


22 lipca 2021

Kapuśniak letni

 Kapuśniak z młodej kapusty, z dodatkiem ziemniaków, to pyszna, sycąca zupa, którą możemy zjeść tylko w lato, potem kapuśniak smakuje już inaczej. Zupa szybka, dosyć prosta, można ją ugotować na żeberkach, drobiu, ale moja wersja jest bez mięsa, mimo to zupa jest treściwa.



Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 cebule małe
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • kawałek selera
  • 50 gramów tłuszczu masła lub smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 pomidor
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 5-6 ziemniaków
  • 1/4 łyżeczki majeranku

Wykonanie:

Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Warzywa wraz z kapustą zalać 2 litrami wody, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Gdy kapusta zmniejszy swą objętość, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gdy ziemniaki są już miękkie, na patelni zrumienić na tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę, przełożyć ją do zupy, a na pozostały tłuszcz wsypać mąkę i zrobić złotą zasmażkę, dodać ją do zupy, zagotować. Doprawić zupę do smaku octem, solą, majerankiem i pieprzem i dodać natkę pietruszki.

21 lipca 2021

Pikle z ogórków na zimę

 Pikle z ogórków to przede wszystkim pomysł na wykorzystanie dużych ogórków, które nie nadają się do kiszenia, ani do konserwowania. Zalewa do pikli jest słodko-kwaśna, nie za ostra. Pikle z ogórków idealnie pasują do mięsa, ale też do kanapek.



Składniki:

  • 1.5 kg dużych ogórków
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • korzeń chrzanu
  • koper
  • marchewka

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej

Wykonanie:

Marchewkę obrać, umyć pokroić w plasterki, zalać wrzącą wodą i zagotować. Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie wykroić nasiona. Słoiki wyparzyć razem z nakrętkami. Pokrojone ogórki układać w słoikach dosyć ciasno, jeden przy drugim. Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, dwa ziela angielskie, liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu, kawałek chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, 2-3 plasterki marchwi i koper. Z podanych składników ugotować zalewę, gorącą zalać pikle i zakręcić słoiki. Słoiki pasteryzować od zagotowania wody, zmniejszyć grzanie, wolno gotować 15 minut. Zostawić w garnku jeszcze na 10 minut, wyjąć, postawić na ściereczce do góry dnem. 

17 lipca 2021

Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami to bardzo smaczne ciasto, wiśnie mogą być świeże, lub mrożone. Ciasto bardzo proste, robi się je bez użycia miksera. To propozycja dla wszystkich, co nie lubią długiego przygotowania, oraz zaczynają przygodę z pieczeniem. Piekę je przeważnie w lato, owoce mogą być różne, chociaż wiśnie nadają smaku trochę kwaśnego, co w połączeniu ze słodkim ciastem idealnie się komponuje. Ciasto idealne na piknik, imprezę na powietrzu, czy po prosu na deser do kawy.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka zsiadłego, lub kefiru czy jogurtu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 500 gramów wiśni bez pestek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do wiśni

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki


Wykonanie:

Przygotować dwie miski: jedną do składników suchych, a drugą do mokrych. Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia, a następnie wymieszać trzepaczką, to od razu napowietrzy się mąka. Do drugiej miski dodać mokre składniki: jajka, zsiadłe mleko i olej, wszystko wymieszać trzepaczką, aż się składniki połączą, nie trzeba ubijać. Wymieszane mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką, żeby się połączyło, nie wyrabiać, mieszać tyle, aby nie było widać mąki. Przygotować formę 25 na 30 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z podanych składników zrobić kruszonkę, po prostu wszystko razem wymieszać. Wiśnie bez pestek odsączone posypać mąką ziemniaczaną. Ciasto włożyć do formy, na wierzch wyłożyć wiśnie i posypać kruszonką. Ciasto z wiśniami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, góra-dół i piec do ładnego zrumienienia, ja piekłam 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche. 

16 lipca 2021

Sandacz smażony

Sandacz to moja ulubiona ryba, jest bardzo smaczny, ma białe, delikatne mięso, dosyć soczyste. Najlepszy taki złowiony prosto z jeziora. Jest to ryba lekkostrawna o niewielkiej ilości cholesterolu, bardzo zdrowa.  Sandacza nie trzeba specjalnie doprawiać, wystarczy sól i pieprz oraz trochę soku z cytryny. Najlepiej smakuje prosto z patelni, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki.



Składniki:

  • Sandacz świeży
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • sok z cytryny
  • 100 gram klarowanego masła

Wykonanie:

Sandacza podzielić na porcje, umyć i dokładnie odsączyć. Posolić, dodać odrobinę pieprzu i polać sokiem wyciśniętym z cytryny. Tak przygotowaną rybę wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Masło rozgrzać na patelni. Dzwonka sandacza obtoczyć w mące i smażyć na maśle z obydwu stron, zmniejszyć grzanie, smażyć dalej na wolnym ogniu na złoty kolor. Czas smażenia zależy od wielkości ryby, mniejsze dzwonka krócej. Mięso Sandacza jest delikatne, soczyste i bardzo dobre.

Przepis na sałatkę Sałatka z kapusty i warzyw bez octu

13 lipca 2021

Sałatka na każdą okazję

 Sałatka moja z serem feta, taka na kolację, grilla, lub imprezę na powietrzu, prosta, szybka i zdrowa. Połączenie klasyczne, zawsze się sprawdza, pomidor, ogórek, trochę sałaty, ser feta, możemy też dodać jeszcze ulubiony składnik np. kukurydzę.



Składniki:

  • 100 gramów dobrej Fety
  • 1 ogórek świeży
  • 3 pomidory 
  • 1/2 szklanki oliwek czarnych bez pestek
  • 5 listków sałaty
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonej czarnuszki

Wykonanie:

Zaczynamy od sałaty: może być różna masłowa, lodowa, kolorowa, należy ją umyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórka umyć, obrać i pokroić w plasterki, wyłożyć na sałatę i dodać połowę oliwek. Następnie umyć pomidory i pokroić w półplasterki, można użyć też pomidorki koktajlowe, wtedy każdy przekroić na pół, dodać do sałatki. Ser feta pokroić w kostkę i posypać sałatkę, dodać oliwki i bazylię. Sok wycisnąć z cytryny i polać nim sałatkę, posypać czarnuszką, a na koniec dodać oliwę z oliwek.


12 lipca 2021

Kalafior z ziemniakami

 Ziemniaki młode, z ugotowanym i obsmażonym kalafiorem, z dodatkiem mizerii, lub sałaty ze śmietaną to taki mój ulubiony jarski, letni obiad, pyszny, zdrowy i szybki. Taki zestaw sprawdza się w upalne, letnie dni, możemy wzbogacić go o jajko sadzone, lub zsiadłe mleko.



Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 kalafiory
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • sól
  • cukier
  • 2-3 ogórki świeże
  • 200 ml śmietany 18%
  • koperek

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, zalać zimną wodą, osolić i ugotować. Kalafiory oczyścić z liści, umyć dokładnie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich "żyjątek". Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki, posypać solą i zostawić, aby puściły sok i zmiękły. Przygotować śmietanę, doprawić do smaku odrobiną cukru i soku z cytryny. Ogórki odcedzić z soku i zalać śmietaną. Kalafior można ugotować na parze w specjalnym do tego garnku, lub zagotować wodę, lekko ją osolić, dodać trochę cukru i do wrzącej włożyć kalafiory łodygami, a biała część różyczek żeby była na wierzchu, wolno gotować 5-8 minut, aż kalafior zmięknie, ale nie może się rozgotować. Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody. Na patelni rozpuścić klarowane masło, dodać bułkę tartą, a gdy trochę bułka się zrumieni wkładać kalafior różyczkami na patelnię i obsmażyć. Ziemniaki wyłożyć na talerz, posypać koperkiem, a obok dodać obsmażonego na rumiano kalafiora.

7 lipca 2021

Sos z czerwonej porzeczki na zimę

 Sos z czerwonej porzeczki, bardzo smaczny, pasuje zarówno  do serów jak i do mięs, trochę ostry, trochę słodki. Porzeczka czerwona jest bardzo zdrowa, a często mamy ją w ogrodzie, możemy wykorzystać ją na różne sposoby. Przepis nie jest trudny, ani kosztowny, a sos możemy wykorzystać na wiele sposobów. 


Składniki:

  • 800 gramów obranej porzeczki czerwonej
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 10 łyżek cukru
  • gałązka świeżej szałwii lub 1/4 łyżeczki suszonej
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • słoiki małe



Wykonanie:

Porzeczki obrać z gałązek, zważyć, umyć i odsączyć na sicie. Tak przygotowane porzeczki włożyć do szerokiego rondla, ja użyłam dużej patelni, dodać mód, cukier, wodę i ocet, zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować 15 minut. Następnie wyłączyć grzanie i zostawić porzeczki bez przykrycia na 20 minut. Do sosu dodać gałązkę świeżej szałwii, lub rozmarynu i gotować na małym grzaniu 20 minut. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć. Jeśli nie przeszkadzają nam pestki w sosie to możemy nie odcedzać sosu, ja jednak nie lubię pestek, dlatego sos przecieram przez gęste sito, bardzo dokładnie, dodaję sól, pieprz, ale  trzeba spróbować, jak lubimy ostrzejszy, można jeszcze doprawić. Sos zagotować, zmniejszyć grzanie, gotować 3 minuty i wrzący wlewać do wyparzonych słoików, od razu zakręcać i stawiać do góry dnem, przykryć kocykiem. Sos jest dobry bez dodatków, ale możemy dodać do niego łyżeczkę oliwy z oliwek i łyżkę wina, wymieszać i taki sos jest pysznym dodatkiem do kaczki pieczonej. Z porcji tej wyszły 4 słoiki.

5 lipca 2021

Zupa warzywna letnia

Lato to pora na świeże owoce i warzywa, trzeba jeść ich jak najwięcej, gdyż przetworzone nie mają już takich wartości zdrowotnych ani smakowych. Zupa warzywna jest przygotowana ze świeżych warzyw z mojego ogrodu, takich które już urosły, czyli z kalarepki, kalafiora, marchewki i zielonego groszku. Gotuje się bardzo szybko, młode warzywa nie wymagają długiego gotowania, a zupa jest smaczna i aromatyczna.


Składniki:

  • 400 gramów kurczaka
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kalarepka
  • 1/3 kalafiora
  • 3 łyżki groszku zielonego
  • zielona nać selera
  • zielona nać pora
  • zielona pietruszka
  • mała gałązka lubczyka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 4-5 ziemniaków
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso z kurczaka, mogą być skrzydełka, udka lub nawet korpusy, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowinę, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Obrać warzywa i umyć. Marchewkę i kalarepkę pokroić w kostkę, a kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Ziemniaki obrać, umyć i też pokroić w kostkę, dodać do zupy, gdy mięso będzie na wpół miękkie. Gdy ziemniaki się zagotują, dodać też warzywa, ale oprócz zielonego groszku, groszek dodać jak warzywa się podgotują, gdyż inaczej będzie rozgotowany i nie smaczny,  posolić do smaku i wolno gotować. Warzywa gotują się szybko, szczególnie takie z ogródka młode, trzeba pilnować, aby nam się nie rozgotowały. Dodać zielone części warzyw: seler, por, lubczyk i pietruszkę. Gdy warzywa i ziemniaki są już miękkie, zupę zaprawić mąką rozrobioną w odrobinie wody, zagotować, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec wsypać koperek. Do zupy można dodać fasolkę szparagową, ale u mnie jeszcze nie urosła.


2 lipca 2021

Botwinka w słoikach na zimę

 Botwinka to moja ulubiona wiosenno-letnia zupa, aby cieszyć się nią także zimą, robię botwinkę w słoikach. Nie robię jej dużo, ale parę słoików zawsze, tym bardziej, że mam buraczki w ogródku, które trzeba przerwać. Potem przygotowanie zupy trwa tylko chwilę, a wszyscy lubimy botwinkę.





Składniki:

  • 1 kg obranej i pokrojonej botwinki
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 słoiki



Wykonanie:

Przepis podaję na kilogram botwinki, ponieważ łatwo przeliczyć składniki na większą ilość. Botwinka liście i buraczki, dokładnie umyć, a następnie buraczki obrać. Moje buraczki były różnej wielkości, jak wspomniałam wcześniej z mojego ogródka, jeśli są tylko małe buraczki trzeba dołożyć młodego buraka. Obrane buraczki pokroić w cienkie plasterki, a liście i łodygi drobno posiekać. Większe liście raczej odrzucić, gdyż mogą być twarde. Botwinkę pokrojoną zważyć, jeśli jest kilogram, dodać sól, cukier i ocet jabłkowy tak jak pisze w składnikach, a jeśli więcej to zwiększyć składniki. Botwinkę wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny, zmniejszy się trochę objętość i wytworzy się sok. Słoiki razem z nakrętkami umyć i wyparzyć. Botwinkę  wymieszać z posiekanym koprem i wkładać do słoików, upychając ją, aż pojawi się sok, na wierzchu dodać ząbek czosnku, sok powinien przykryć botwinkę, jeśli jest go za mało, dolać 1-2 łyżki przegotowanej wody. Wytrzeć brzegi słoików, zakręcić i wstawić do garnka, wyłożonego ściereczką, zalać zimną wodą do wysokości 3/4 słoika zagotować, zmniejszyć grzanie i pasteryzować 40 minut.

Lubczyk w słoiku na zimę

1 lipca 2021

Gofry z sosem truskawkowo-serowym

 Domowe gofry, pyszne, chrupiące, ale i pożywne, z dodatkiem sosu z twarogu i zmiksowanych truskawek. Takie gofry chętnie zjedzą zarówno dzieci jak i dorośli. Idealne jako podwieczorek, a u mnie w sezonie truskawkowym często goszczą na śniadanie.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 gramów twarogu półtłustego
  • 400 gramów truskawek
  • 1-2 łyżki cukru


Wykonanie:

Truskawki obrać z szypułek, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Połowę truskawek posypać łyżką cukru, ilość cukru zależy czy truskawki są słodkie, jeśli tak, można nie dodawać cukru. Pozostałe truskawki zmiksować z twarogiem słodząc do smaku. Białko oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mleko i olej, wszystko zmiksować. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie połączyć ze zmiksowaną masą. Gofrownicę rozgrzać i upiec gofry. Gorące gofry polać sosem truskawkowo-serowym i pokrojonymi truskawkami.