Początek jesieni

8 czerwca 2021

Zupa pieczarkowa z makaronem

 Zupa pieczarkowa z makaronem, zaprawiona śmietaną, bardzo smaczna, a można gotować ją całym rokiem. Przepis jest w wersji bez mięsa, ale można ją ugotować na wywarze drobiowym, wieprzowym lub na rosole. Zupa bardzo aromatyczna, treściwa, raczej lubiana przez wszystkich.



Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 350 gramów pieczarek
  • 100 ml śmietany kremówki
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • makaron 

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić.  Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Włoszczyznę można podsmażyć delikatnie na maśle, lub zalać litrem wody i zagotować. Na patelni rozgrzać masło dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zrumienić. Do zrumienionej cebuli dodać pokrojone pieczarki, smażyć mieszając, aż wyparuje sok, a pieczarki nabiorą złotego koloru. Usmażone pieczarki razem z cebulą przełożyć do zupy, a na patelnię wlać szklankę wody, zagotować i wlać do garnka. Zupę osolić do smaku, dodać pieprzu, zmniejszyć grzanie i gotować 25 minut. Makaron ugotować oddzielnie według przepisu. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i zaprawić zupę. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz dodać zieloną natkę pietruszki i koperek. Zupę pieczarkową podać z makaronem, można też podać ją z ziemniakami.

1 komentarz: