Zupa pieczarkowa z makaronem, zaprawiona śmietaną, bardzo smaczna, a można gotować ją całym rokiem. Przepis jest w wersji bez mięsa, ale można ją ugotować na wywarze drobiowym, wieprzowym lub na rosole. Zupa bardzo aromatyczna, treściwa, raczej lubiana przez wszystkich.
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 350 gramów pieczarek
- 100 ml śmietany kremówki
- natka pietruszki
- koperek
- sól
- pieprz
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- makaron
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Włoszczyznę można podsmażyć delikatnie na maśle, lub zalać litrem wody i zagotować. Na patelni rozgrzać masło dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zrumienić. Do zrumienionej cebuli dodać pokrojone pieczarki, smażyć mieszając, aż wyparuje sok, a pieczarki nabiorą złotego koloru. Usmażone pieczarki razem z cebulą przełożyć do zupy, a na patelnię wlać szklankę wody, zagotować i wlać do garnka. Zupę osolić do smaku, dodać pieprzu, zmniejszyć grzanie i gotować 25 minut. Makaron ugotować oddzielnie według przepisu. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i zaprawić zupę. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz dodać zieloną natkę pietruszki i koperek. Zupę pieczarkową podać z makaronem, można też podać ją z ziemniakami.
Pyszna zupka.Dziękuję
OdpowiedzUsuń