Dziś w domu pachnie miętą, świeżo zerwana w ogrodzie, młode zielone gałązki, będę z niej robiła syrop. Syrop miętowy z dodatkiem cytryny, bardzo smaczny, jako dodatek do herbaty, kompotu z jabłek, do deseru, a także sam rozcieńczony wodą. Syrop z mięty jak sama nazwa wskazuje jest słodki, ale przecież nie pijemy dużych ilości, tylko dodajemy do smaku.
Składniki:
- 1 kg świeżej mięty
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
- 1 duża cytryna
Wykonanie:
Świeżo zerwaną miętę umyć dokładnie i osuszyć, ja wkładam ją do wirówki do sałaty, a następnie pokroić na centymetrowe kawałki i przełożyć do garnka. Wodę zagotować z cukrem. Cytrynę umyć, pokroić razem ze skórką w plasterki i wrzucić do wrzącego syropu, ale nie gotować. Gorącym syropem z cytryną zalać pokrojoną miętę, wymieszać, przykryć i zostawić na 12 godzin. Po upływie 12 godzin odlać syrop przez sitko, a miętę dokładnie wycisnąć przez płótno. Przygotować małe słoiki, umyć je i wyparzyć razem z nakrętkami. Syrop zagotować i wrzący wlewać do słoików, od razu je zakręcać i stawiać do góry dnem, przykryć kocykiem i zostawić tak do wystygnięcia.
Czyli po wyjęciu mięty znowu doprowadzić do wrzenia, ?Ale to witaminy z cytryny znikną, a z mięty zostanie coś albo i nie, może tylko smak.
OdpowiedzUsuńWcześniej nie było to gotowane, tylko zrobiony napar, zalane wrzącym syropem, ale żeby mogło postać długo, trzeba to zakonserwować, zagotować, lub pasteryzować, a taki bez zagotowania można pić od razu i trzymać w lodówce. Pozdrawiam!
UsuńW przepisie jest, ze po 12 godzinach wlać wrzący syrop do słoików, nie chodzi o pasteryzowane a o fakt zagotowania syropu przed wlaniem so słoików. Zatem doprowadzić tylko do wrzenia? Czy górować, jeśli tak to ile?
UsuńWystarczy zagotować, zmniejszyć do minimum grzanie i wlać do słoików, jeśli mamy mało słoików to wystarczy zagotować i wyłączyć, po prostu syrop musi być wrzący, pozdrawiam!
UsuńRobiłam w tamtym roku i wyszedł przepyszny polecam
UsuńDziękuję. Na pewno skorzystam z przepisu😊
OdpowiedzUsuńDzięki. Zrobię jak będę w Królowej.
OdpowiedzUsuńJakie właściwości tego syropu?
OdpowiedzUsuńSyrop z mięty - właściwości prozdrowotne
Usuńdziała przeciwbólowo - pomaga na ból żołądka, łagodzi migrenowe bóle głowy.
działa przeciwwymiotnie - pomaga w nudnościach, zaburzeniach trawienia, niestrawności.
poprawia trawienie - zwiększa ilość soku żołądkowego, poprawia perystaltykę jelit, a także jest bardzo smaczny.
Jak syrop z taką ogromna ilością cukru może mieć jakieś właściwości zdrowotne? 🤣
OdpowiedzUsuńJest smaczny latem z wodą i lodem albo jako dodatek do piwa i drinka. To wszystko.
Syrop jak sama nazwa wskazuje jest słodki, nawet musi być słodki, bez cukru nie ma syropu.
UsuńTo lepszy jest kupny? Zrobiony z byle czego?
Usuń