Melisa to jedno z moich ulubionych ziół, pachnie pięknie, świeże listki zalewam wrzątkiem, słodzę odrobiną miodu i taki napój bardzo często pije się w moim domu. Aby zachować ten smak, robię pyszny syrop z melisy na zimę, a także suszę ją na herbatkę. Syrop robi się dosyć prosto, jedynie trzeba rozłożyć to w czasie, gdyż melisa musi zaparzyć się i postać 12 godzin.
Składniki:
- 250 gramów melisy
- 1/2 l wody
- 500 gramów cukru
- 1 cytryna
- 1 limonka
Wykonanie:
Melisę całą listki i gałązki umyć i osuszyć, żeby pozbyć się wody. W garnku zagotować wodę z cukrem, może być cukier brązowy, zmniejszyć grzanie i gotować jeszcze minutę. Melisę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać sparzoną i pokrojoną w plastry razem ze skórką cytrynę. Wszystko zalać wrzącym syropem. Limonkę umyć i wycisnąć sok, który dodać do melisy z syropem, wymieszać, przykryć pokrywką, a na wierzch położyć ręcznik, lub kocyk, zostawić na 12 godzin, aby melisa się zaparzyła. Następnie zlać syrop przez sitko, a melisę z cytryną wycisnąć przez gazę, dodać do syropu. Przygotować słoiki, wymyć je i wyparzyć razem z nakrętkami. Syrop z melisy zagotować i wrzący wlewać do słoików, zakręcać, postawić do góry dnem i przykryć kocykiem, niech stoi, aż wystygnie.
Ja robię też z miętą. Pół na pół. Można też dodać pomarańcze. Ja cukru dodaje 4 łyżki na litr wody. Po pasteryzacji piękne się przechowuje.
OdpowiedzUsuń