Początek jesieni

1 czerwca 2021

Pierogi z tartymi ziemniakami i z boczkiem

 Pierogi z tartymi ziemniakami i boczkiem, przyprawione na ostro pieprzem i solą, są pyszne świeże, a jeszcze lepsze odsmażane. Takie pierogi to idealny pomysł na rodzinny obiad, jest to danie podlaskie, ale zyskało swoich zwolenników prawie w całym kraju.



Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • około szklanki zimnej wody

Farsz do pierogów:

  • 800 gramów ziemniaków
  • 150 gramów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • smalec

Do polania pierogów:

  • 1 cebula
  • tłuszcz

Wykonanie:

Najpierw zaczynamy od zrobienia farszu do pierogów. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć go, dodać cebulę, a po chwili dołożyć starte ziemniaki i smażyć wszystko mieszając około 10 minut, zostawić do wystygnięcia.

Mąkę przesiać, wlać w środek wrzącą wodę i wymieszać widelcem, dodać sól, olej i wyrabiać ręką dolewając po trochu zimnej wody, aż uzyskamy ciasto nie klejące się do rąk i elastyczne. Ciasto podzielić na trzy części, każdą część wałować na grubość 1-2 mm, szklanką wycinać kółka, na każe kółko kłaść łyżkę zimnego farszu i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, na wrzącą wrzucać pierogi, gdy wypłyną, zmniejszyć grzanie i wolno je gotować 7-8 minut. Gotowe pierogi wyjąć na talerz, polać je przesmażoną na tłuszczu  na złoto cebulą. 

3 komentarze: