Pierogi z tartymi ziemniakami i boczkiem, przyprawione na ostro pieprzem i solą, są pyszne świeże, a jeszcze lepsze odsmażane. Takie pierogi to idealny pomysł na rodzinny obiad, jest to danie podlaskie, ale zyskało swoich zwolenników prawie w całym kraju.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- około szklanki zimnej wody
Farsz do pierogów:
- 800 gramów ziemniaków
- 150 gramów wędzonego boczku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- smalec
Do polania pierogów:
- 1 cebula
- tłuszcz
Wykonanie:
Najpierw zaczynamy od zrobienia farszu do pierogów. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć go, dodać cebulę, a po chwili dołożyć starte ziemniaki i smażyć wszystko mieszając około 10 minut, zostawić do wystygnięcia.
Mąkę przesiać, wlać w środek wrzącą wodę i wymieszać widelcem, dodać sól, olej i wyrabiać ręką dolewając po trochu zimnej wody, aż uzyskamy ciasto nie klejące się do rąk i elastyczne. Ciasto podzielić na trzy części, każdą część wałować na grubość 1-2 mm, szklanką wycinać kółka, na każe kółko kłaść łyżkę zimnego farszu i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, na wrzącą wrzucać pierogi, gdy wypłyną, zmniejszyć grzanie i wolno je gotować 7-8 minut. Gotowe pierogi wyjąć na talerz, polać je przesmażoną na tłuszczu na złoto cebulą.
Do pyszne
OdpowiedzUsuńCiasto 1-2 mm ? za cienkieeee
OdpowiedzUsuńMożna zrobić grubsze, ja lubię takie, pozdrawiam!
Usuń