Lubczyk to wieloletnia bylina ogrodowa, łatwa w uprawie, właściwie rośnie sama, bardzo aromatyczna, wykorzystywana jako dodatek do zup, sosów. Nie może listków lubczyka zabraknąć w rosole, czy w zupie pomidorowej. Najlepszy jest świeży, ale aby cieszyć się jego smakiem w zimie, można go suszyć, mrozić, ale także zakonserwować w słoiku. Przepis jest na jeden słoik, ale takich porcji możemy zrobić ile nam potrzeba.
Składniki:
- 250 gramów lubczyka
- 1,5 łyżki soli kamiennej
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Lubczyk zerwać w słoneczny dzień, oberwać listki razem z mniejszymi gałązkami, umyć i osuszyć dokładnie. Osuszony lubczyk pokroić w paseczki, mniejsze, lub większe, takie jakie lubimy, zważyć i dodać 1 łyżkę soli kamiennej, wymieszać i zostawić na 15 minut. Lubczyk zmięknie, będzie wtedy lepiej układał się w słoiku. Słoik razem z nakrętką umyć i wyparzyć. Na dno słoika wsypać trochę soli i nakładać lubczyk upychając go dokładnie, warstwa, po warstwie. W czasie upychania będzie wydzielał się sok, którego nadmiar odlać. Gdy napełnimy słoik, u mnie wielkość 185 ml, na wierzchu wsypujemy pozostałą sól, a następnie wlewamy olej, wycieramy do sucha brzeg słoika i zakręcamy. Tak przygotowany lubczyk może stać w lodówce, po każdym użyciu, należy wyrównać powierzchnię, tak aby przykryty był olejem, jeśli jest za mało, dodać trochę oleju. Na dłuższe przechowywanie poza lodówką, np. w piwnicy, która nie zawsze jest wystarczająco zimna, słoiki z lubczykiem pasteryzować licząc od zagotowania 15 minut. Tak przygotowane mogą stać, aż będzie świeży lubczyk. Dodając do zupy lubczyk pamiętać należy, że był solony, dlatego doprawiać zupę trzeba na koniec.
ja mrożę i mam na całą zimę
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić w słoiku, pozdrawiam!
UsuńTeż mroziłam ale od trzech lat robię pesto w słoiczku , jest zielony rewelacja w zimie
UsuńJak robisz pesto na zimę?
UsuńNiestety nie robię z lubczyka.
UsuńJa suszę, a następnie rozdrabniam blenderem i wsypuję do małych słoiczków
OdpowiedzUsuńSuszony traci aromat, lepiej zrobić w słoiku, pozdrawiam!
UsuńOd lat mroże.
OdpowiedzUsuńIle on może stać w tym słoiczku? I czy musi pyc w lodówce?
OdpowiedzUsuńTak jak pisze w przepisie, musi stać w lodówce, a jeśli chcemy w piwnicy to trzeba pasteryzować 15 minut. Taki słoik starczy na długo, lubczyk jest ubity, tak jak pisze po każdym użyciu wyrównać powierzchnię i jeśli trzeba dodać oleju. Pozdrawiam!
UsuńLubczyk pasteryzowany to już nie to zawsze mrożę i jest jak świeży, tak się przynajmniej czuje.
OdpowiedzUsuńNie trzeba pasteryzować tylko trzymać w lodówce.
UsuńMiele przez maszynkę trochę sole i do foremek do lodu zamrażam wyjmuję do woreczków i jest kostka lubczykowa.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł pół
UsuńSuper pomysł z tymi kostkami od lodu
UsuńJa w tym roku zrobiłam magi z lubczyku
OdpowiedzUsuńJa zawsze mrozilam ale ten przepis mi się podoba tak zrobię dziękuję
OdpowiedzUsuńA ja mrożę,w całości listki wkładam do foliowych torebek.Gdy się zmrożą same się skruszają.Polecam ,
OdpowiedzUsuńSuper same sie krusza mroze od dawna
OdpowiedzUsuńJa w zeszłym roku tak zrobiłam i spleśniały słoiki trzymane w lodówce.
OdpowiedzUsuńMnie nigdy nie spleśniały, ale trzeba zrobić tak jak w przepisie, musi być zawsze warstwa oleju na wierzchu, po każdym użyciu należy wyrównać powierzchnię i jeśli trzeba dolać oleju.
UsuńJA TEŻ MROŻE ZAWSZE NATNĘ W CZERWCU I MAM NA CAŁĄ ZIMĘ
UsuńJa też może od lat lubczyk koperek i pietruszkę jest super
OdpowiedzUsuńJa mrożę porcję całych liści w woreczkach .
OdpowiedzUsuńMrożę lubczyk,koperek i natkę pietruszki,wszystko jest super
OdpowiedzUsuńJa zawsze mroziłam ale w tamtym roku lubczyk oszaleli i pół zamrażarki miałam😱🤣🤣🤣 więc w tym roku pesto robię i nawet już jeden sloiczek w lodówce stoi że świeżutkiego krzaczora
OdpowiedzUsuń