Początek jesieni

29 czerwca 2021

Kruche ciastka z foremek

 Kruche ciasta wycinane foremkami, ale mogą być też pokrojone na kwadraty, bardzo smaczne, szybkie i długo świeże. Takie ciasteczka dobrze się sprawdzają jako słodka przekąska, do popołudniowej kawy.   Można zrobić je o każdej porze roku, sprawdzą się też na święta.  Ciasteczka są bez jajek, to przepis też  dla tych, co nie mogą ich jeść.






Składniki:

  • 2 kostki smalcu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 czubatych łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki połączyć: mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszać trzepaczką, wtedy napowietrzy się mąka. Dodać smalec o temperaturze pokojowej, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm i wykrawać foremkami różne ciasteczka. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni, góra-dół, przez 10-12 minut, do ładnego zrumienienia. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz