Zielony koperek warto przetworzyć na zimę, nie zawsze mamy miejsce w zamrażarce na przechowywanie go. Gdy nie było zamrażarek, moja babcia zawsze miała koperek w słoiku, stał sobie w piwnicy, razem z innymi przetworami, a gdy już nie było świeżego, używała tego ze słoika do zup, sosów i innych potraw. Konserwowała metodą solenia, dodatek soli jest duży, ale koperku nie używa się dużo, zresztą wtedy mniej soli się potrawę.
Składniki:
- 1 kg zielonego koperku
- 150 gramów soli kamiennej
Wykonanie:
Zdrowy koperek oddzielić od grubych łodyg, opłukać, potrząsać nim, osączyć i osuszyć, ja wkładam go do suszarki do sałaty. Osuszony z wody koperek drobno pokroić i zważyć, oraz zważyć potrzebną ilość soli. Słoiki i nakrętki wyparzyć, wytrzeć do sucha. Na dno wyparzonych małych słoików wsypać trochę soli, a następnie układać warstwami koperek, przesypując go solą i ugniatając lekko drewnianą łyżką. Na koniec powierzchnię koperku posypać solą. Słoiki zamknąć wyparzonymi i suchymi zakrętkami i wynieść w chłodne miejsce. Koperek dodawać do zupa i sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz