Sezon na truskawki w pełni, a teraz są najlepsze, dlatego nie może zabraknąć na letni obiad knedli nadziewanych truskawkami. Knedle z truskawkami są idealne na letni obiad, szybko się je robi, a smakują wybornie, może dlatego, że sezon truskawkowy nie trwa długo.
Składniki:
- 800 gramów ugotowanych zimnych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mąka pszenna
- sól
- 600 gramów truskawek
- 2 łyżki cukru
- kwaśna śmietana
Wykonanie:
Ziemniaki zmielić, lub przetrzeć przez praskę i włożyć do miski. Następnie wyjąć 1/4 ziemniaków, a w to miejsce wsypać mąkę pszenną. Do ziemniaków dodać tą część ziemniaków, którą wyjęliśmy, jajko i łyżkę mąki ziemniaczanej, a następnie ręką zagnieść ciasto, tak aby wszystko się połączyło. Ciasta ziemniaczanego nie wyrabiamy długo, gdyż robi się rzadkie. Truskawki obrać z szypułek, umyć i odsączyć. Ręką brać kawałek ciasta. rozpłaszczyć je, po środku położyć całą truskawkę i zlepić okrągłego knedla. W garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i na wrzątek wrzucać knedle tak, aby woda cały czas się gotowała. Gdy wszystkie knedle wypłyną na wierzch, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5-6 minut. Truskawki, które zostaną pokroić na plasterki, posypać cukrem i wymieszać. Gotowe knedle wyjąć łyżką cedzakową na talerz, polać truskawkami z cukrem, a na wierzch dodać kwaśnej śmietany lub jogurtu. Knedle z truskawkami można też polać zrumienioną na maśle tartą bułką i posypać cukrem.
Przepis przetestowany jest super
OdpowiedzUsuńZaraz przetestuję. Ziemniaki się gotują !
OdpowiedzUsuńA ciasta nie trzeba solić?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, soli się wodę do gotowania knedli i to wystarczy, pozdrawiam!
Usuń