Klopsiki w sosie koperkowym, danie obiadowe, możemy podać je zarówno z ziemniakami, kaszą, ryżem, czy z kluskami śląskimi. Klopsiki są bardzo smaczne, sos delikatny, aksamitny, danie dla każdego i dla dzieci. Przepis bardzo prosty, możemy zrobić od razu podwójną porcję, odgrzane smakują tak samo.
Składniki:
- 500 gramów mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 bułka
- 1 cebula
- 1 łyżka tłuszczu
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
Sos koperkowy:
- 3 łyżki świeżego posiekanego koperku( może być mrożony)
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku, lub w wodzie, odcisnąć i dodać do mielonego mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoto na tłuszczu i dodać do mięsa, dodać jajko, sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszać. Ręką maczaną w wodzie formować podłużne klopsiki, każdy obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić z każdej strony klopsiki. Klopsiki przełożyć do rondelka, podlać je wodą, tak aby je przykryła i dusić na wolnym grzaniu około 15-20 minut. Koperek opłukać, drobno posiekać i dodać do klopsików. Do śmietany dodać mąkę, wymieszać, aby nie było grudek, wlać do wrzącego sosu, zagotować, doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i na koniec dodać koperek.
wenn man da noch in die Soße Kapern rein macht, nennt man das bei uns im Saarland "Königsberger Klopse"...fein
OdpowiedzUsuńDanke, die Kapern habe ich noch nicht gegessen, lecker ist es auf jeden Fall
OdpowiedzUsuń