Początek jesieni

12 czerwca 2021

Karkówka w sosie pieczarkowym

 Karkówka w sosie pieczarkowym to pyszne, sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Można zrobić większą porcję, gdyż odgrzana smakuje tak samo. Taką karkówkę możemy podać z ziemniakami, kaszą, czy z kluskami śląskimi. 



Składniki:

  • 700 gramów karkówki wieprzowej
  • 400 gramów pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz
  • zielona natka pietruszki
  • 2-3 łyżki śmietany

Wykonanie:

Karkówkę umyć i pokroić na plastry. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Każdy kawałek karkówki rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć mąką z każdej strony i obsmażyć na smalcu z każdej strony na złoto. Na drugiej patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną cebulę, lekko ją podsmażyć, dodać pieczarki i mieszając chwilę smażyć je. Pieczarki wraz z powstałym sosem wyłożyć na obsmażoną karkówkę, doprawić solą i pieprzem do smaku, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno dusić, uzupełniając wyparowany sos wodą. Karkówkę z pieczarkami dusić do miękkości, zależy to od mięsa, ale około 45 minut. Sos powinien być zawiesisty, ale jeśli wolimy gęsty można jeszcze zaprawić go odrobiną mąki. Na koniec dodać śmietanę i zieloną natkę pietruszki.

4 komentarze:

  1. wygląda apetycznie, z pewnocia przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karkówka Rewelacja! Krucha, pyszna ��! Smakowała całej rodzinie.
    Polecam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń