Karkówka w sosie pieczarkowym to pyszne, sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Można zrobić większą porcję, gdyż odgrzana smakuje tak samo. Taką karkówkę możemy podać z ziemniakami, kaszą, czy z kluskami śląskimi.
Składniki:
- 700 gramów karkówki wieprzowej
- 400 gramów pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka smalcu
- sól
- pieprz
- zielona natka pietruszki
- 2-3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Karkówkę umyć i pokroić na plastry. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Każdy kawałek karkówki rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć mąką z każdej strony i obsmażyć na smalcu z każdej strony na złoto. Na drugiej patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną cebulę, lekko ją podsmażyć, dodać pieczarki i mieszając chwilę smażyć je. Pieczarki wraz z powstałym sosem wyłożyć na obsmażoną karkówkę, doprawić solą i pieprzem do smaku, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno dusić, uzupełniając wyparowany sos wodą. Karkówkę z pieczarkami dusić do miękkości, zależy to od mięsa, ale około 45 minut. Sos powinien być zawiesisty, ale jeśli wolimy gęsty można jeszcze zaprawić go odrobiną mąki. Na koniec dodać śmietanę i zieloną natkę pietruszki.
wygląda apetycznie, z pewnocia przetestuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, powinna smakować, pozdrawiam!
UsuńKarkówka Rewelacja! Krucha, pyszna ��! Smakowała całej rodzinie.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować.
Dziękuje, cieszę się że smakowała, pozdrawiam!
Usuń