W upalne dni najlepiej smakują desery i ciasta na zimno, takie bez pieczenia. Jogurtowiec truskawkowy to bardzo smaczne, zdrowe i stosunkowo lekkie ciasto, a przy tym robi się je bardzo szybko. Jogurtowiec jest na bazie biszkoptów, z dużą ilością truskawek i pysznym musem truskawkowym.
Składniki:
- 1 paczka podłużnych biszkoptów
- 1 kg truskawek
- 400 ml jogurt grecki
- 1 galaretka truskawkowa
- 7 łyżeczek żelatyny
- 3-4 łyżki cukru
- listki świeżej mięty
Wykonanie:
Truskawki oberwać z szypułek, umyć i odsączyć. Do blendera włożyć 500 gramów truskawek i cukier, jeśli truskawki bardzo słodkie to dodać mniej cukru, wszystko zmiksować. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Do zmiksowanych truskawek dodać jogurt i wszystko zmiksować, spróbować czy mus jest wystarczająco słodki, jeśli nie dosłodzić do smaku. Tortownicę małą o średnicy 22, lub 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty, a pozostałymi wyłożyć boki tortownicy. Napęczniałą żelatynę podgrzać mieszając do rozpuszczenia, ale nie wolno jej zagotować, rozpuszczoną dodać do musu truskawkowego i zmiksować. Chwilę poczekać, jak mus zacznie gęstnieć, wyłożyć go cały na biszkopty. Każdą truskawkę zanurzyć w zimnej galaretce truskawkowej i układać na zastygniętym musie truskawkowym, jedną przy drugiej, a jeśli zostaną, to na wierzch. Delikatnie truskawki polać galaretką, aby połączyła nam owoce. Przybrać listkami świeżej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz