Ciasto czekoladowe z rabarbarem, to ciasto wilgotne, smaczne, nie za słodkie i bardzo szybko się robi. Można dodać zamiast rabarbaru inne owoce jabłka, czy wiśnie, ale lepiej, aby owoce nie były za słodkie. Ciasto czekoladowe jest bardzo proste w przygotowaniu, to przepis z tych co ,, wszystko do jednej miski i zmiksować", a w dodatku nie jest drogie
.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżkę dżemu
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 gramów obranego rabarbaru
Wykonanie:
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować formę wąską długość 40 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub posmarować tłuszczem i posypać dokładnie bułką tartą. Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier, a następnie wszystko wymieszać. Teraz do ciasta dodać mokre składniki: mleko, olej, jajko i dżem, wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać pokrojony rabarbar, wymieszać i włożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół, piec ciasto 50 -55 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto czekoladowe można polać polewą czekoladową, lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz