Botwinka to chyba najlepsza wiosenna zupa, bardzo smaczna i aromatyczna. Całą rodziną czekamy na młode buraczki, aby cieszyć się jej smakiem. Botwinka może być z ziemniakami, jajkiem na twardo, lub z ziemniakami podanymi oddzielnie ze skwarkami i z dużą ilością koperku. Zupa bardzo prosta i szybka, młode buraczki gotują się bardzo szybko, ugotowana na wywarze mięsnym, z warzywami, lub na rosole.
Składniki:
- 400 gramów żeberek lub skrzydełek z kurczaka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- pęczek botwinki
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 czubata łyżka pokrojonego koperku
- 1 łyżkę soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- po 1 jajku na osobę
- 600 gramów ziemniaków
Wykonanie:
Mięso umyć, zalać 1,5 litrem zimnej wody i zagotować, zebrać szumowinę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić i dodać do mięsa. Botwinkę razem z liśćmi dokładnie umyć, buraczki obrać, pokroić na plasterki, a liście i łodyżki pokroić w paski, jeśli buraczki są nie duże, można dodać jednego buraka, aby zupa miała ładniejszy kolor i była bardziej intensywna. Jajka ugotować na twardo. Gdy mięso miękkie, dodać do zupy pokrojoną botwinkę, zagotować, dodać sok z cytryny, jeśli mamy zakwas z buraków to możemy nim zakwasić zupę, gotować 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokwasić w razie potrzeby do smaku. Mąkę rozrobić w odrobinie wody, zaprawić zupę, a na koniec dodać śmietanę. Ziemniaki obrać i ugotować oddzielnie. Gotową zupę podawać z przekrojonym na pół jajkiem na twardo, posypanym koperkiem i ugotowanymi ziemniakami.
zrobilam,byla pyszna,dziekuje.
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuń