Kruche ciasta wycinane foremkami, ale mogą być też pokrojone na kwadraty, bardzo smaczne, szybkie i długo świeże. Takie ciasteczka dobrze się sprawdzają jako słodka przekąska, do popołudniowej kawy. Można zrobić je o każdej porze roku, sprawdzą się też na święta. Ciasteczka są bez jajek, to przepis też dla tych, co nie mogą ich jeść.
Składniki:
- 2 kostki smalcu
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 czubatych łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki połączyć: mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszać trzepaczką, wtedy napowietrzy się mąka. Dodać smalec o temperaturze pokojowej, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm i wykrawać foremkami różne ciasteczka. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni, góra-dół, przez 10-12 minut, do ładnego zrumienienia. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego