Zupa szpinakowa z dodatkiem sera mozzarella, to bardzo szybka, smaczna i zdrowa zupa, najlepiej ze świeżego szpinaku, ale z mrożonego jest tak samo dobra. Zupa szpinakowa ugotowana jest bez dodatku mięsa, ale możemy ugotować ją na wywarze mięsnym, lub na rosole. Zamiast mozzarelli możemy dodać ugotowane na twardo jajko.
Wykonanie:
- 500 gramów szpinaku świeżego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mozzarella
- 1 łyżka zielonej natki pietruszki
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 500 gramów ziemniaków
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
Zupę robi się bardzo szybko, zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków, które należy pokroić w kostkę. Obrać marchew i pietruszkę, umyć, marchew pokroić w kosteczkę, a pietruszkę przekroić na pół. Ziemniaki z marchwią i pietruszką zalać litrem wody, zagotować zmniejszyć grzanie, osolić do smaku i wolno gotować około 10 minut. Świeży szpinak przebrać, odrzucić ogonki, umyć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, podsmażyć chwilę, dodać czosnek, a po chwili szpinak, dusić aż szpinak zmniejszy swą objętość. Gdy ziemniaki już prawie miękkie, przełożyć szpinak z patelni razem z masłem. Wolno gotować 5 minut, doprawić do smaku octem jabłkowym, pieprzem, gałką. Na koniec do zupy dodać śmietankę i zieloną natkę pietruszki. Zupę wlać na talerze, a na wierzch dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę, lub mozzarellę w małych kulkach.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz