Zupa pomidorowa to ulubiona zupa w naszym kraju, bardzo dobra i trochę inaczej robiona w każdym domu. Ja taką zupę gotuję na przecierze pomidorowym, który sama robię w słoiki, nie ma on może takiego koloru jak koncentrat, ale za to są tam tylko pomidory i to z własnej działki. Zupa pomidorowa jest bardzo zdrowa, można ugotować ją na rosole, mięsie wołowym lub na drobiu.
Składniki:
- 3 udka z kurczaka
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 opalona cebula
- 1 łyżka masła
- gałązka lubczyka
- zielona natka pietruszki
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki
- 700 ml przecieru z pomidorów
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- ryż ( u mnie 300 gr)
Wykonanie:
Udka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą, u mnie 3litry, zagotować, zebrać szumowiny, dodać liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną włoszczyznę, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż mięso będzie miękkie. Ryż ugotować na sypko. Na patelni rozgrzać masło i dodać przecier pomidorowy, lub zmiksowane pomidory, przesmażyć, a następnie wlać do zupy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę zagotować, dodać lubczyk, mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody, dodać do zupy i zagotować. Na koniec dodać śmietanę i natkę pietruszki lub koperek. Ryż nałożyć na talerz i polać zupą pomidorową.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń