Wafelki waniliowe, pyszne ciasteczka bez pieczenia, pachnące wanilią, smakiem przypominają białą czekoladę. Takie domowe wafelki robi się bardzo szybko i nie mogą się nie udać. Masa do przełożenia wafli jest na bazie mleka w proszku i masła.
Składniki:
- 1,5 paczki dużych wafli( u mnie zawsze te cienkie)
- 2 szklanki cukru
- 250 gramów masła
- 250 gramów mleka w proszku zwykłego
- 2 cukry waniliowe
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Część wafli przekroić na pół, resztę zostawić w całości. Na formie od pieczenia ułożyć cały wafel i połowę drugiego. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier waniliowy, wszystko zagotować na wolnym grzaniu, mieszając co chwilę. Mleko w proszku, nie może być granulowane, wsypać do miski. Gdy masa waniliowa się zagotuje, wyłączyć grzanie, a masę wlewać do mleka w proszku i cały czas mieszać, żeby nie było grudek. Masa waniliowa zgęstnieje i wtedy smarujemy cienko wafle, układamy następy wafel i połówkę, znowu smarujemy masą i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą muszą być wafle. Na koniec obciążamy wafelki np. deseczką i wynosimy w chłodne miejsce, aby masa zastygła. Zimne wafle pokroić na małe wafelki.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz