Szpinak jest bardzo zdrowy, chociaż nie każdy go lubi, a taki zasmażany na gęsto jest smacznym dodatkiem do obiadu. W sezonie wiosennym robię go bardzo często ze świeżego szpinaku, który rośnie w ogrodzie, a potem mam zamrożony, który jest tak samo dobry.
Składniki:
- 500 gramów świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebulka szalotka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany kremówki 30%
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki mąki pszennej
Wykonanie:
Szpinak przebrać, oderwać ogonki, umyć i odsączyć. Pa patelni rozgrać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją obsmażyć, ale nie rumienić, dodać drobno pokrojony czosnek i chwilkę dusić, uważać, aby się nie spalił. Szpinak pokroić na na 2-3 części, włożyć na patelnię, dusić, aż zmniejszy swą objętość. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sok prawie odparuje, posypać mąką po wierzchu i wymieszać, a na koniec dodać dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Szpinak podawać na ciepło jako dodatek do mięsa smażonego, czy kotletów.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
wygląda cudownie , musze go zrobić bo lubię szpinak w każdej postaci
OdpowiedzUsuńDziękuje, jest pyszny, ale nie każdy lubi szpinak, pozdrawiam!
UsuńUwielbiam, lecz bez gałki.....
OdpowiedzUsuńLubię jak swieży i też mrożony super
UsuńLubię szpinak ,jednak z gałką muszkatałową nigdy nie jadłam. Czas spróbować.
OdpowiedzUsuńZ gałką jest pyszny tylko nie przesadzać tak jak i z solą
UsuńA ja dodaję zamiast mąki ser pleśniowy. Nigdy za to nie doprawiałam gałką muszkatołową, ale spróbuję , może być całkiem ciekawy smak.
OdpowiedzUsuńZ powodu, ze zawiera duzo zelaza, nie nalezy go jesc czwsciej Jak dwa razy w tygodniu. Ja takze uwielbiam szpinak. Jest smaczny takze do salatki z ogorkami, pomidorami, salata itp. Mozna dodac kazdy dowolny ser.
OdpowiedzUsuńZ tym żelazem to mit
UsuńDzięki stokrotne za ten przepis! Od wielu lat próbowałam odtworzyć szpinak z mojej ulubionej restauracji, zawsze bez skutku. W końcu, dzięki Tobie, odnalazłam idealny przepis! Naprawdę dziękuję, robię go już drugi raz w tym tygodniu : D dodałam od siebie pieczarki, bo mega lubię.
OdpowiedzUsuńMiło mi że smakował, a ja spróbuję z pieczarkami, dzięki za pomysł, pozdrawiam!
Usuń