Surówka z topinamburu, pyszna, delikatna i bardzo zdrowa. Topinambur to bulwa słonecznika bulwiastego, która od dawna jest znana i ceniona za swoje właściwości. Możemy go kupić bez problemu, ale też jeśli mamy ogród hodować. Surówka z topinamburu, ale z dodatkiem marchewki i jabłka, doprawiona do smaku, to pyszny dodatek do drugiego dania, zarówno do mięsa jak i do ryby.
Składniki:
- 3 średnie bulwy topinamburu
- 1-2 marchewki
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju od suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- zielona natka pietruszki
Wykonanie:
Bulwy topinamburu cienko obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich otworach. Od razu polać sokiem z cytryny, gdyż topinambur ciemnieje. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Oliwę wymieszać z miodem i dodać do sałatki. Sok z cytryny można zastąpić octem jabłkowym. Natkę pietruszki dodać do sałatki na koniec. Sałatkę z topinamburu zostawić na 15 minut, aby smaki się połączyły.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz