27 maja 2021

Surówka z topinamburu

 Surówka z topinamburu, pyszna, delikatna i bardzo zdrowa. Topinambur to bulwa słonecznika bulwiastego, która od dawna jest znana i ceniona za swoje właściwości. Możemy go kupić bez problemu, ale też jeśli mamy ogród hodować. Surówka z topinamburu, ale z dodatkiem marchewki i jabłka, doprawiona do smaku, to pyszny dodatek do drugiego dania, zarówno do mięsa jak i do ryby.



Składniki:

  • 3 średnie bulwy topinamburu
  • 1-2 marchewki
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju od suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • zielona natka pietruszki

Wykonanie:

Bulwy topinamburu cienko obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich otworach. Od razu polać sokiem z cytryny, gdyż topinambur ciemnieje. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Oliwę wymieszać z miodem i dodać do sałatki. Sok z cytryny można zastąpić octem jabłkowym. Natkę pietruszki dodać do sałatki na koniec. Sałatkę z topinamburu zostawić na 15 minut, aby smaki się połączyły.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz