Rolada serowa to pyszna przekąska, dodatek na kanapki, ładnie się prezentuje, można ją podać nawet na imprezę. Przepis jest dosyć prosty, nie potrzeba wiele składników, zrobiłam ją z dodatkiem szczypiorku, zielonej natki pietruszki i z pomidorami suszonymi, ale dodatki mogą być różne: rzodkiewka, szynka, kminek, po prostu takie jakie lubimy.
Składniki:
- 650 gramów twarogu tłustego
- 600 ml mleka 3,2%
- 1 płaska łyżeczka soli
- 50 gramów masła
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu
- 1 czubata łyżka pokrojonego szczypiorku
- 1 czubata łyżka pokrojonych suszonych pomidorów
- 2 czubate łyżki natki pietruszki
- 60 cm folii przezroczystej do żywności
Wykonanie:
Mleko zagotować, dodać pokruszony widelcem twaróg i podgrzewać na małym grzaniu, aż pojawi się serwatka, wyłączyć grzanie i zostawić aby ser wystygł. Szczypiorek i zieloną natkę pietruszki umyć i drobno pokroić, a suszone pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w paseczki, lub w kostkę. W garnku, takim w którym się nie przypala, o grubym dnie, lub na patelni, rozpuścić masło i dodać odcedzony ser, mieszać i podgrzewać, dodać sól, gdy ser się dobrze pogrzeje, dodać sodę, ser zacznie nam rosnąć, trzeba szybko mieszać, dodać ocet, wyłączyć grzanie i dodać dodatki szczypiorek pokrojony i pomidory suszone, wymieszać. Folię do żywności rozłożyć na blacie kuchennym, złożyć ją na pół, po środku wyłożyć ser, ale formując wałek. Zwinąć roladę w rulon, dobrze dociskając, a po chwili, gdy nabierze kształtu, rozwinąć i posypać pokrojoną natką pietruszki, znowu zawinąć ciasno, zakręcić końce rolady, jak w kiełbasie i schować do lodówki, aby stężała.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
wow! wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńJadłam byłam zachwycona,w środku były orzechy włoskie.Pyszne.
OdpowiedzUsuń