Pierogi uwielbiam każde, czy wytrawne, czy też na słodko. Pierogi ze szpinakiem i twarogiem to pierogi na ostro, doprawione pieprzem, solą i czosnkiem, smaczne i co najważniejsze zdrowe. Nikogo nie muszę przekonywać o właściwościach szpinaku i twarogu, to składniki nadzienia, które się świetnie komponują, a pierogi są pyszne.
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- zimna woda
- Farsz do pierogów:
- 500 gramów szpinaku świeżego lub mrożonego
- 250 gramów twarogu półtłustego
- 1 łyżka masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka tartej bułki
Do polania:
- 1 cebula
- 1 łyżka masło
Wykonanie:
Mąkę na pierogi przesiać, zrobić po środku dołek, wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką. Do ciasta dodać olej i zagnieść ciasto ręką, dolewając po trochu zimnej wody, wyrabiać, aby ciasto było miękkie i elastyczne, musi też odchodzić od ręki. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na chwilę, aby odpoczęło. Farsz najlepiej przygotować najpierw: szpinak przebrać, odrzucić ogonki, umyć i odsączyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek i chwilę obsmażyć, ale nie rumienić, dodać szpinak i dusić, aż wyparuje cały sos, a szpinak zmniejszy swą objętość. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową, zostawić do wystudzenia. Do zimnego szpinaku dodać pokruszony widelcem twaróg, wymieszać i dodać bułkę tartą, która zwiąże nam nadzienie. Ciasto wałkować na placki, szklanką wycinać kółka, na środek kłaść łyżką przygotowane nadzienie i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i wrzucać na wrzątek pierogi, tak aby woda cały czas się gotowała, gdy wszystkie pierogi wypłyną do wierzchu, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 6-7 minut. Masło rozgrzać na patelni dodać pokrojoną w piórka cebulę, lekko ją zrumienić. Pierogi wyjąć na talerz i polać zrumienioną cebulką.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz