Mus czekoladowy to pyszny deser, mocno czekoladowy i bardzo szybki do zrobienia. Bazą musu jest gorzka czekolada, połączona z żółtkiem i ubitym białkiem. Taki mus można wykorzystać także do przełożenia tortu.
Składniki:
- 100 gramów gorzkiej czekolady
- 60 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 kawałki czekolady białej
- wiśnia lub truskawka
Wykonanie:
Czekoladę gorzką połamać na mniejsze kawałki i zalać wrzącą wodą, cały czas mieszać i podgrzewać na małym grzaniu, do rozpuszczenia czekolady, ale nie może się zagotować. Do rozpuszczonej czekolady dodać żółtko i dokładnie wymieszać rózgą. Białko ubić na sztywno z solą i cukrem i delikatnie wymieszać z czekoladą. Gotowy mus przełożyć do salaterek, lub szklanek i wstawić do lodówki na około godzinę, aby stężał. Czekoladę białą zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu deser, ozdobić wiśnią z syropu lub truskawką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz