Makaron penne ze szpinakiem, z dodatkiem twarogu, doprawiony czosnkiem, pieprzem i solą, to szybkie i smaczne danie obiadowe. Makaron może być inny świderki, wstążki, czy pappardelle, zależy jaki lubimy. Szpinak lepiej jak jest świeży, a jeśli mrożony to całe listki, a nie mielony. Przepis bardzo prosty, a co najważniejsze szybki.
Składniki:
- 400 gramów makaronu penne
- 500 gramów szpinaku
- 150 gramów sera białego półtłustego
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula mała
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Szpinak świeży przebrać, oderwać ogonki, umyć, a jeśli mrożony to rozmrozić. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę chwilę przesmażyć, dodać szpinak, dusić, aż zmniejszy swą objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku, dodać śmietanę i 100 gramów pokruszonego twarogu, zagotować. Makaron odcedzić i włożyć na patelnię, wymieszać ze szpinakiem, a następnie wyłożyć na talerze i posypać pozostałym twarogiem. Makaronu nie musimy mieszać na patelni, możemy wyłożyć go na talerze, a na wierzch dać szpinak z twarogiem.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz