Początek jesieni

4 maja 2021

Makaron penne ze szpinakiem i twarogiem

 Makaron penne ze szpinakiem, z dodatkiem twarogu, doprawiony czosnkiem, pieprzem i solą, to szybkie i smaczne danie obiadowe. Makaron może być inny świderki, wstążki, czy pappardelle, zależy jaki lubimy. Szpinak lepiej jak jest świeży, a jeśli mrożony to całe listki, a nie mielony. Przepis bardzo prosty, a co najważniejsze szybki.



Składniki:

  • 400 gramów makaronu penne
  • 500 gramów szpinaku
  • 150 gramów sera białego półtłustego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula mała
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Szpinak świeży przebrać, oderwać ogonki, umyć, a jeśli mrożony to rozmrozić. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę chwilę przesmażyć, dodać szpinak, dusić, aż zmniejszy swą objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku, dodać śmietanę i 100 gramów pokruszonego twarogu, zagotować. Makaron odcedzić i włożyć na patelnię, wymieszać ze szpinakiem, a następnie wyłożyć na talerze i posypać pozostałym twarogiem. Makaronu nie musimy mieszać na patelni, możemy wyłożyć go na talerze, a na wierzch dać szpinak z twarogiem.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz