Jogurtowiec brzoskwiniowy bez pieczenia, bardzo smaczny i szybki. Jest to ciasto bardzo lekkie, którego bazą jest jogurt grecki, z dodatkiem brzoskwini z syropu. Jogurtowiec najlepiej smakuje w upalne dni, ale możemy robić go całym rokiem, sprawdza się o każdej porze roku.
Składniki:
- 400 ml jogurtu typu greckiego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- wrząca woda
- brzoskwinie w puszce ( waga 820 gr)
- 140 gramów biszkoptów
Wykonanie:
Do jednej galaretki dodać łyżkę żelatyny i szklankę wrzącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Drugą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie poukładać biszkopty tak, aby przykryły całe dno. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Gdy galaretka z żelatyną przestygnie, ale jest płynna, ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, dalej ubijając dodajemy po łyżce jogurtu. Do galaretki z żelatyną dodać trochę masy jogurtowej, wymieszać i wlać wszystko do masy jogurtowej, wszystko ubić. Na koniec dodać połowę pokrojonych brzoskwiń i wyłożyć wszystko na biszkopty do tortownicy. Jogurtowca z brzoskwiniami wstawić do lodówki. Gdy masa zastygnie, wyłożyć na wierzch pozostałe pokrojone brzoskwinie i zalać galaretką, gdy zacznie ona lekko tężeć.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz