Gołąbki z młodej kapusty są bardzo dobre, delikatne i szybko się gotują. Kapusta młoda nie wymaga długiego parzenia, listki są miękkie, nie pękają. Gołąbki są nadziane mięsem mielonym i ryżem, w sosie pomidorowym, takie typowo polskie danie.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 800 gramów mięsa wieprzowego z karkówki, łopatki
- 100 gramów ryżu
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- koperek, lub natka pietruszki
Wykonanie:
Ryż ugotować na pół miękko. Mięso umyć i zmielić przez maszynkę. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, ale nie wyrzucać ich, wykroić głąb, wtedy będą nam łatwiej oddzielać się liście. W większym garnku, takim aby zmieściła nam się kapusta, zagotować wodę, włożyć kapustę wyciętym głąbem do dołu, chwilę parzyć, przekręcić główkę i jak tylko liście zmiękną, wyjmować po kolei je z garnka do miski. Mięso mielone połączyć z ryżem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki, włożyć wierzchnie liście. Z każdego liścia delikatnie z wierzchu ściąć gruby nerw, ale tak aby liść pozostał w całości, łyżką kłaść porcje mięsa i zawijać gołąbki, każdy układać w garnku zawinięciem na spód, jeden przy drugim. Gołąbki zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, około 20- 30 minut. Dodać do wywaru ketchup, chwilę gotować, aż kapusta będzie miękka. Mąkę rozrobić w odrobinie wody i wlać do sosu. Na koniec gołąbki posypać koperkiem, lub natką pietruszki.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz