Początek jesieni

7 maja 2021

Bułki domowe

 Bułki domowe własnoręcznie zrobione, pyszne, chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku, idealne na śniadanie, czy kolację. Takie bułki robi się bardzo szybko, jedynie wyrastanie ciasta trochę trwa. Warto jednak poświęcić trochę czasu, bułki są bardzo smaczne, pięknie pachną, trudno się im oprzeć.



Składniki na bułki:

  • 600 gramów mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie bułek:

Mleko lekko podgrzać, drożdże rozkruszyć, dodać cukier i trochę ciepłego mleka, wymieszać, zostawić w cieple, aby podrosły. Mąkę przesiać do miski. Do ciepłego mleka dodać sól, wymieszać, a następnie dodać do mąki, dodać też wyrośnięte drożdże i roztopione, ale zimne masło, lub olej. Wyrabiać ręką, aż ciasto na bułki ładnie się połączy, będzie gładkie i odchodzić będzie od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swą objętość, blat lub stolnicę, posmarować delikatnie olejem, wyłożyć ciasto, podzielić na 8 równych porcji. Z każdej porcji formować bułkę, obracając ją w lekko zwilżonych olejem dłoniach, aż będą gładkie, okrągłe, takie dodatkowe wyrabianie. Bułki przełożyć na formę posypaną mąką, lub wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożem trzy razy każdą bułeczkę, przykryć ściereczką i zostawić, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, góra-dół, piec bułki 20 minut, lub dłużej, zależy to od piekarnika, do ładnego zrumienienia. Ja piekłam bułki 20 minut, gorące wyłożyć na kratkę, aby przestygły.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz