30 maja 2021

Mus czekoladowy

 Mus czekoladowy to pyszny deser, mocno czekoladowy i bardzo szybki do zrobienia. Bazą musu jest gorzka czekolada, połączona z żółtkiem i ubitym białkiem. Taki mus można wykorzystać także do przełożenia tortu.


Składniki:

  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 60 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 kawałki czekolady białej 
  • wiśnia lub truskawka


Wykonanie:

Czekoladę gorzką połamać na mniejsze kawałki i zalać wrzącą wodą, cały czas mieszać i podgrzewać na małym grzaniu, do rozpuszczenia czekolady, ale nie może się zagotować. Do rozpuszczonej czekolady dodać żółtko i dokładnie wymieszać rózgą. Białko ubić na sztywno z solą i cukrem i delikatnie wymieszać z czekoladą. Gotowy mus przełożyć do salaterek, lub szklanek i wstawić do lodówki na około godzinę, aby stężał. Czekoladę białą zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu deser, ozdobić wiśnią z syropu lub truskawką.

28 maja 2021

Wafelki waniliowe

 Wafelki waniliowe, pyszne ciasteczka bez pieczenia, pachnące wanilią, smakiem przypominają białą czekoladę. Takie domowe wafelki robi się bardzo szybko i nie mogą się nie udać. Masa do przełożenia wafli jest na bazie mleka w proszku i masła.



Składniki:

  • 1,5 paczki dużych wafli( u mnie zawsze te cienkie)
  • 2 szklanki cukru
  • 250 gramów masła
  • 250 gramów mleka w proszku zwykłego
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Część wafli przekroić na pół, resztę zostawić w całości. Na formie od pieczenia ułożyć cały wafel i połowę drugiego. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier waniliowy, wszystko zagotować na wolnym grzaniu, mieszając co chwilę. Mleko w proszku, nie może być granulowane, wsypać do miski. Gdy masa waniliowa się zagotuje, wyłączyć grzanie, a masę wlewać do mleka w proszku i cały czas mieszać, żeby nie było grudek. Masa waniliowa zgęstnieje i wtedy smarujemy cienko wafle, układamy następy wafel i połówkę, znowu smarujemy masą i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą muszą być wafle. Na koniec obciążamy wafelki np. deseczką i wynosimy w chłodne miejsce, aby masa zastygła. Zimne wafle pokroić na małe wafelki.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

27 maja 2021

Surówka z topinamburu

 Surówka z topinamburu, pyszna, delikatna i bardzo zdrowa. Topinambur to bulwa słonecznika bulwiastego, która od dawna jest znana i ceniona za swoje właściwości. Możemy go kupić bez problemu, ale też jeśli mamy ogród hodować. Surówka z topinamburu, ale z dodatkiem marchewki i jabłka, doprawiona do smaku, to pyszny dodatek do drugiego dania, zarówno do mięsa jak i do ryby.



Składniki:

  • 3 średnie bulwy topinamburu
  • 1-2 marchewki
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju od suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • zielona natka pietruszki

Wykonanie:

Bulwy topinamburu cienko obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich otworach. Od razu polać sokiem z cytryny, gdyż topinambur ciemnieje. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Oliwę wymieszać z miodem i dodać do sałatki. Sok z cytryny można zastąpić octem jabłkowym. Natkę pietruszki dodać do sałatki na koniec. Sałatkę z topinamburu zostawić na 15 minut, aby smaki się połączyły.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

25 maja 2021

Ciasto z rabarbarem szybkie

 Rabarbar najlepszy jest na wiosnę, dlatego teraz należy robić z nim różne potrawy. Najczęściej robię z niego kompot, lub ciasto. Rabarbar jako dodatek do słodkiego ciasta jest bardzo dobry, dodaje lekko kwaśnego smaku. Ciasto jest puszyste, wilgotne, delikatne, a przepis bardzo prosty.



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • 600 gramów rabarbaru
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Przygotować formę 30 na 25 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki, ja użyłam rabarbaru z działki. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ubijając dodawać po łyżce mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy cała mąka zostanie dodana, dodać olej i ubić. Ciasto wyłożyć do formy, a na wierzch dodać pokrojony rabarbar. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec ciasto około 40 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche, oczywiście między rabarbarem. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

22 maja 2021

Rolada serowa

 Rolada serowa to pyszna przekąska, dodatek na kanapki, ładnie się prezentuje, można ją podać nawet na imprezę. Przepis jest dosyć prosty, nie potrzeba wiele składników, zrobiłam ją z dodatkiem szczypiorku, zielonej natki pietruszki i z pomidorami suszonymi, ale dodatki mogą być różne: rzodkiewka, szynka, kminek, po prostu takie jakie lubimy.



Składniki:

  • 650 gramów twarogu tłustego
  • 600 ml mleka 3,2%
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 gramów masła
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 czubata łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 czubata łyżka pokrojonych suszonych pomidorów
  • 2 czubate łyżki natki pietruszki
  • 60 cm folii przezroczystej do żywności

Wykonanie:

Mleko zagotować, dodać pokruszony widelcem twaróg i podgrzewać na małym grzaniu, aż pojawi się serwatka, wyłączyć grzanie i zostawić aby ser wystygł. Szczypiorek i zieloną natkę pietruszki umyć i drobno pokroić, a suszone pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w paseczki, lub w kostkę. W garnku, takim w którym się nie przypala, o grubym dnie, lub na patelni, rozpuścić masło i dodać odcedzony ser, mieszać i podgrzewać, dodać sól, gdy ser się dobrze pogrzeje, dodać sodę, ser zacznie nam rosnąć, trzeba szybko mieszać, dodać ocet, wyłączyć grzanie i dodać dodatki szczypiorek pokrojony i pomidory suszone, wymieszać. Folię do żywności rozłożyć na blacie kuchennym, złożyć ją na pół, po środku wyłożyć ser, ale formując wałek. Zwinąć roladę w rulon, dobrze dociskając, a po chwili, gdy nabierze kształtu, rozwinąć i posypać pokrojoną natką pietruszki, znowu zawinąć ciasno, zakręcić końce rolady, jak w kiełbasie i schować do lodówki, aby stężała.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

20 maja 2021

Sernik na zimno

 Sernik na zimno to szybkie i pyszne ciasto, szczególnie na upalne dni. Jest puszysty, delikatny, a to dzięki dodatkowi ubitej śmietany, nie zawiera jajek, smaku dodają mu też galaretki. Można dodać różne galaretki i dowolne owoce. Ten sernik smakuje trochę jak limonka, jest orzeźwiający, nie za słodki, rozpływa się w ustach.



Składniki:

  • 800 gramów twarogu półtłustego
  • 200 gramów śmietanki 30%
  • 50 gramów rodzynek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 100 gramów biszkoptów
  • ananas w puszce
  • trochę zielonych winogron

Wykonanie:

Galaretki cytrynowe rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody i zostawić, aby przestygły.  Obie galaretki agrestowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w niedużą kostkę, a z winogrona pozbawić pestek. Ser zmielić, lub zmiksować, dodać cukier puder, wymieszać, jeśli wolimy słodszy to dosłodzić, ale dojdą tu jeszcze galaretki, które są słodkie. Śmietankę ubić na sztywno. Gdy galaretka cytrynowa jest już prawie zimna, ale gęsta i płynna, nie może się zsiąść, dodać do niej 3 łyżki sera, wymieszać i dodać do pozostałego sera, ubić mikserem. Na koniec sernik połączyć z ubitą śmietaną i od razu dodać połowę pokrojonego ananasa i sparzone rodzynki. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć biszkopty, na to wyłożyć masę serową i wstawić do lodówki, aby sernik stężał. Gdy galaretki agrestowe zaczną gęstnieć, na wierzchu sernika ułożyć winogrona i pozostałego ananasa, a następnie polać galaretką.

19 maja 2021

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

 Pierogi uwielbiam każde, czy wytrawne, czy też na słodko. Pierogi ze szpinakiem i twarogiem to pierogi na ostro, doprawione pieprzem, solą i czosnkiem, smaczne i co najważniejsze zdrowe. Nikogo nie muszę przekonywać o właściwościach  szpinaku i twarogu, to składniki nadzienia, które się świetnie komponują, a pierogi są pyszne.



Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • zimna woda
  • Farsz do pierogów:
  • 500 gramów szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 250 gramów twarogu półtłustego
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka tartej bułki

Do polania:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masło

Wykonanie:

Mąkę na pierogi przesiać, zrobić po środku dołek, wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką. Do ciasta dodać olej i zagnieść ciasto ręką, dolewając po trochu zimnej wody, wyrabiać, aby ciasto było miękkie i elastyczne, musi też odchodzić od ręki. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na chwilę, aby odpoczęło. Farsz najlepiej przygotować najpierw: szpinak przebrać, odrzucić ogonki, umyć i odsączyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek i chwilę obsmażyć, ale nie rumienić, dodać szpinak i dusić, aż wyparuje cały sos, a szpinak zmniejszy swą objętość. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową, zostawić do wystudzenia. Do zimnego szpinaku dodać pokruszony widelcem twaróg, wymieszać i dodać bułkę tartą, która zwiąże nam nadzienie. Ciasto wałkować na placki, szklanką wycinać kółka, na środek kłaść łyżką przygotowane nadzienie i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i wrzucać na wrzątek pierogi, tak aby woda cały czas się gotowała, gdy wszystkie pierogi wypłyną do wierzchu, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 6-7 minut. Masło rozgrzać na patelni dodać pokrojoną w piórka cebulę, lekko ją zrumienić. Pierogi wyjąć na talerz i polać zrumienioną cebulką.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

17 maja 2021

Zupa pomidorowa z ryżem

 Zupa pomidorowa to ulubiona zupa w naszym kraju, bardzo dobra i trochę inaczej robiona w każdym domu. Ja taką zupę gotuję na przecierze pomidorowym, który sama robię w słoiki, nie ma on może takiego koloru jak  koncentrat, ale za to są tam tylko pomidory i to z własnej działki. Zupa pomidorowa jest bardzo zdrowa, można ugotować ją na rosole, mięsie wołowym lub na drobiu.



Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 opalona cebula
  • 1 łyżka masła
  • gałązka lubczyka
  • zielona natka pietruszki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • 700 ml przecieru z pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • ryż ( u mnie 300 gr)

Wykonanie:

Udka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą, u mnie 3litry, zagotować, zebrać szumowiny, dodać liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną włoszczyznę, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż mięso będzie miękkie. Ryż ugotować na sypko. Na patelni rozgrzać masło i dodać przecier pomidorowy, lub zmiksowane pomidory, przesmażyć, a następnie wlać do zupy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę zagotować, dodać lubczyk, mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody, dodać do zupy i zagotować. Na koniec dodać śmietanę i natkę pietruszki lub koperek. Ryż nałożyć na talerz i polać zupą pomidorową.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

13 maja 2021

Szpinak zasmażany do obiadu

 Szpinak jest bardzo zdrowy, chociaż nie każdy go lubi, a taki zasmażany na gęsto jest smacznym dodatkiem do obiadu. W sezonie wiosennym robię go bardzo często ze świeżego szpinaku, który rośnie w ogrodzie, a potem mam zamrożony, który jest tak samo dobry.



Składniki:

  • 500 gramów świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mąki pszennej

Wykonanie:

Szpinak przebrać, oderwać ogonki, umyć i odsączyć. Pa patelni rozgrać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją  obsmażyć, ale nie rumienić, dodać drobno pokrojony czosnek i chwilkę dusić, uważać, aby się nie spalił. Szpinak pokroić na na 2-3 części, włożyć na patelnię, dusić, aż zmniejszy swą objętość. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sok prawie odparuje, posypać mąką po wierzchu i wymieszać, a na koniec dodać dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Szpinak podawać na ciepło jako dodatek do mięsa smażonego, czy kotletów.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


12 maja 2021

Jogurtowiec brzoskwiniowy bez pieczenia

 Jogurtowiec brzoskwiniowy bez pieczenia, bardzo smaczny i szybki. Jest to ciasto bardzo lekkie, którego bazą jest jogurt grecki, z dodatkiem brzoskwini z syropu. Jogurtowiec najlepiej smakuje w upalne dni, ale możemy robić go całym rokiem, sprawdza się o każdej porze roku.



Składniki:

  • 400 ml jogurtu typu greckiego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • wrząca woda 
  • brzoskwinie w puszce ( waga 820 gr)
  • 140 gramów biszkoptów


Wykonanie:

Do jednej galaretki dodać łyżkę żelatyny i szklankę wrzącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Drugą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie poukładać biszkopty tak, aby przykryły całe dno. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Gdy galaretka z żelatyną przestygnie, ale jest płynna, ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, dalej ubijając dodajemy po łyżce jogurtu. Do galaretki z żelatyną dodać trochę masy jogurtowej, wymieszać i wlać wszystko do masy jogurtowej, wszystko ubić. Na koniec dodać połowę pokrojonych brzoskwiń i wyłożyć wszystko na biszkopty do tortownicy.  Jogurtowca z brzoskwiniami wstawić do lodówki. Gdy masa  zastygnie, wyłożyć na wierzch pozostałe pokrojone brzoskwinie i zalać  galaretką, gdy zacznie ona lekko tężeć.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

10 maja 2021

Zupa szpinakowa z mozzarellą

 Zupa szpinakowa z dodatkiem sera mozzarella, to bardzo szybka, smaczna i zdrowa zupa, najlepiej ze świeżego szpinaku, ale z mrożonego jest tak samo dobra. Zupa szpinakowa ugotowana jest bez dodatku mięsa, ale możemy ugotować ją na wywarze mięsnym, lub na rosole. Zamiast mozzarelli możemy dodać ugotowane na twardo jajko.






Wykonanie:

  • 500 gramów szpinaku świeżego 
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mozzarella
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 500 gramów ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:

Zupę robi się bardzo szybko, zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków, które należy pokroić w kostkę. Obrać marchew i pietruszkę, umyć, marchew pokroić w kosteczkę, a pietruszkę przekroić na pół. Ziemniaki z marchwią i pietruszką zalać litrem wody, zagotować zmniejszyć grzanie, osolić do smaku i wolno gotować około 10 minut. Świeży szpinak przebrać, odrzucić ogonki, umyć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, podsmażyć chwilę, dodać czosnek, a po chwili szpinak, dusić aż szpinak zmniejszy swą objętość. Gdy ziemniaki już prawie miękkie, przełożyć szpinak z patelni razem z masłem. Wolno gotować 5 minut, doprawić do smaku octem jabłkowym, pieprzem, gałką. Na koniec do zupy dodać śmietankę i zieloną natkę pietruszki. Zupę wlać na talerze, a na wierzch dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę, lub mozzarellę w małych kulkach.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

8 maja 2021

Gołąbki z młodej kapusty

 Gołąbki z młodej kapusty są bardzo dobre, delikatne i szybko się gotują. Kapusta młoda nie wymaga długiego parzenia, listki są miękkie, nie pękają. Gołąbki są nadziane mięsem mielonym i ryżem, w sosie pomidorowym, takie typowo polskie danie. 



Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 800 gramów mięsa wieprzowego z karkówki, łopatki
  • 100 gramów ryżu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • koperek, lub natka pietruszki



Wykonanie:

Ryż ugotować na pół miękko. Mięso umyć i zmielić przez maszynkę. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, ale nie wyrzucać ich, wykroić głąb, wtedy będą nam łatwiej oddzielać się liście. W większym garnku, takim aby zmieściła nam się kapusta, zagotować wodę, włożyć kapustę wyciętym głąbem do dołu, chwilę parzyć, przekręcić główkę i jak tylko liście zmiękną, wyjmować po kolei je z garnka do miski. Mięso mielone połączyć z ryżem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki, włożyć wierzchnie liście. Z każdego liścia delikatnie z wierzchu ściąć gruby nerw, ale tak aby liść pozostał w całości, łyżką kłaść porcje mięsa i zawijać gołąbki, każdy układać w garnku zawinięciem na spód, jeden przy drugim. Gołąbki zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, około 20- 30 minut. Dodać do wywaru ketchup, chwilę gotować, aż kapusta będzie miękka. Mąkę rozrobić w odrobinie wody i wlać do sosu. Na koniec gołąbki posypać koperkiem, lub natką pietruszki. 

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

7 maja 2021

Bułki domowe

 Bułki domowe własnoręcznie zrobione, pyszne, chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku, idealne na śniadanie, czy kolację. Takie bułki robi się bardzo szybko, jedynie wyrastanie ciasta trochę trwa. Warto jednak poświęcić trochę czasu, bułki są bardzo smaczne, pięknie pachną, trudno się im oprzeć.



Składniki na bułki:

  • 600 gramów mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie bułek:

Mleko lekko podgrzać, drożdże rozkruszyć, dodać cukier i trochę ciepłego mleka, wymieszać, zostawić w cieple, aby podrosły. Mąkę przesiać do miski. Do ciepłego mleka dodać sól, wymieszać, a następnie dodać do mąki, dodać też wyrośnięte drożdże i roztopione, ale zimne masło, lub olej. Wyrabiać ręką, aż ciasto na bułki ładnie się połączy, będzie gładkie i odchodzić będzie od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swą objętość, blat lub stolnicę, posmarować delikatnie olejem, wyłożyć ciasto, podzielić na 8 równych porcji. Z każdej porcji formować bułkę, obracając ją w lekko zwilżonych olejem dłoniach, aż będą gładkie, okrągłe, takie dodatkowe wyrabianie. Bułki przełożyć na formę posypaną mąką, lub wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożem trzy razy każdą bułeczkę, przykryć ściereczką i zostawić, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, góra-dół, piec bułki 20 minut, lub dłużej, zależy to od piekarnika, do ładnego zrumienienia. Ja piekłam bułki 20 minut, gorące wyłożyć na kratkę, aby przestygły.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

6 maja 2021

Sernik gotowany na herbatnikach

 Sernik gotowany na herbatnikach to pyszna propozycja dla tych co lubią sernik, a nie lubią piec. Sernik robi się bardzo szybko, a przepis nie jest skomplikowany. Ja robię go często w ciepłe dni, kiedy pieczenie w piekarniku nie należy do przyjemności. Sernik ładnie się prezentuje, dobrze się kroi, tak że można zrobić go nawet dla gości.



Składniki:

  • 700 gramów sera półtłustego
  • 3 jajka
  • 100 gramów masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń duży na 3/4 l
  • 48 sztuk herbatników

Polewa:

  • 3 łyżeczki cukru
  • 50 gramów masła
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 3 łyżeczki wody

Wykonanie:

Sernik gotowany robi się dosyć szybko, ale bardzo ważne, aby wszystko przygotować wcześniej. Ser zmielić, lub przetrzeć przez praskę. Przygotować formę 26 cm x 20, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników 4 na 4 czyli 16 sztuk. Budyń wsypać do miseczki i wymieszać go z mlekiem. Jajka ubić trzepaczką, lub mikserem z cukrem, do masy jajecznej dodać zmielony ser i cukier waniliowy i wymieszać. W garnku, najlepiej o grubym dnie, rozpuścić masło, dodać ser z jajkami i cały czas mieszając rózgą, podgrzewać do zagotowania. Gdy masa serowa się zagotuje, zmniejszyć grzanie i mieszając gotować minutę, wlać rozrobiony budyń i cały czas mieszając zagotować, masa szybko gęstnieje i może się przypalić, dlatego musimy cały czas mieszać. Gorącą połowę masy sernikowej wylewamy na herbatniki, przykrywamy drugą warstwą 16 herbatników, wykładamy pozostałą masę serową i przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Składniki polewy podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia cukru, a następnie polewamy sernik.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


4 maja 2021

Makaron penne ze szpinakiem i twarogiem

 Makaron penne ze szpinakiem, z dodatkiem twarogu, doprawiony czosnkiem, pieprzem i solą, to szybkie i smaczne danie obiadowe. Makaron może być inny świderki, wstążki, czy pappardelle, zależy jaki lubimy. Szpinak lepiej jak jest świeży, a jeśli mrożony to całe listki, a nie mielony. Przepis bardzo prosty, a co najważniejsze szybki.



Składniki:

  • 400 gramów makaronu penne
  • 500 gramów szpinaku
  • 150 gramów sera białego półtłustego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula mała
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Szpinak świeży przebrać, oderwać ogonki, umyć, a jeśli mrożony to rozmrozić. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę chwilę przesmażyć, dodać szpinak, dusić, aż zmniejszy swą objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku, dodać śmietanę i 100 gramów pokruszonego twarogu, zagotować. Makaron odcedzić i włożyć na patelnię, wymieszać ze szpinakiem, a następnie wyłożyć na talerze i posypać pozostałym twarogiem. Makaronu nie musimy mieszać na patelni, możemy wyłożyć go na talerze, a na wierzch dać szpinak z twarogiem.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


2 maja 2021

Pasztet drobiowy w słoikach

 Pasztet drobiowy w słoikach to smaczny, zdrowy dodatek do pieczywa. Przepis nie jest trudny, chociaż wymaga trochę pracy, ale robimy większą ilość. która starczy nam na dłuższy czas. Słoiki z pasztetem należy poddać tyndalizacji, czyli pasteryzacji przez trzy dni, zapewni ona nam, że konserwa będzie mogła dłużej stać.


Składniki:

  • 2,5 kg mięsa z drobiu( waga mięsa bez kości)
  • 1,5 kg podgardla bez skóry lub boczku
  • 300 gramów wątróbki
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso drobiowe, ja miałam udo z indyka, kurę i połowę kurczaka, podgardle bez skóry, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól do smaku, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż mięso będzie miękkie. Miękkie mięso obrać z kości. Wątróbkę włożyć do wrzącego wywaru, zagotować i wyjąć, jeśli będzie gotowała się dłużej to może być gorzka. Bułkę namoczyć w wywarze pozostałym po gotowaniu mięsa. Obrane mięso, wątróbkę i odciśnięte z wywaru bułki, zmielić dwa razy przez maszynkę do mięsa. Do zmielonej masy dodać pieprz, dodałam łyżkę, ale dodajemy do smaku, sól, zmieloną gałkę, roztarty w dłoniach majeranek i wyrabiamy ręką, dolewając po trochu wywaru z gotowanego mięsa. Pasztet nie może być za ścisły, ale też i może być rzadki, ja dodałam 1,5 szklanki, ale nie jest to reguła, zależy od mięsa. Słoiki wraz z nakrętkami dokładnie umyć i wyparzyć, aby pozbyć się bakterii. Do słoików nakładać pasztet, ugniatając go, a przy tym wypychając nadmiar powietrza ze słoika, zostawiając 3 cm pustej przestrzeni od brzegu. Można otwarty słoik uderzać dłonią od spodu, aby wyleciało powietrze, Słoiki zakręcić, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać zimną wodę do 3/4 wysokości słoików, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 1 godzinę i 30 minut, na drugi dzień powtórzyć gotowanie, ale już 1 godzinę, a trzeciego dnia gotować 45 minut, Należy sprawdzić ilość wody w garnku i dolać, aby pasztet był zanurzony do 3/4 wysokości, Z porcji tej wyszło 12 słoików o pojemności 300 ml.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

1 maja 2021

Flaczki z kurczaka

 Flaczki z kurczaka ugotowane na wywarze wołowo-drobiowym, pyszne, smakują jak flaki wołowe, ale to takie oszukane flaczki, pokrojone tylko mięso. U mnie kurczak z własnego chowu, taki jest najlepszy, ale wiem, że nie każdy ma dostęp do takich kurczaków. Takie flaczki można ugotować na obiad, ale też na większą uroczystość, są treściwe, rozgrzewające i pyszne.



Składniki:

  • 700 gramów mięsa wołowego z kością
  • 1,80 kg kurczaka( bez szyjki i skrzydełek)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • papryka słodka
  • pieprz sól
  • lubczyk
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Mięso wołowe i kurczaka dokładnie umyć (kurczaka można przekroić),  zalać 3 litrami zimnej wody, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie, dodać liść laurowy i ziele angielskie i wolno gotować na najmniejszym grzaniu tak jak rosół. Obrać włoszczyznę, umyć i dodać do wywaru. Mięso z kurczaka szybciej się gotuje, dlatego należy sprawdzić czy jest prawie miękkie, jeśli tak należy je wyjąć, a wołowe niech się gotuje, aż będzie miękkie. Mięso z kurczaka oddzielić od kości i wszystko pokroić w paseczki, razem ze skórą, tak jak flaczki. Gdy mięso wołowe jest już miękkie,  wyjąć je z wywaru, oddzielić kość, a także tłuszcz, a samo mięso pokroić w paseczki i dodać do wywaru razem z pokrojonym kurczakiem. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do flaczków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, dodać majeranek, lubczyk, gałkę muszkatołową, flaczki muszą być ostre, całość zagotować. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę, którą to zaprawić flaczki. Flaczki podawać z dodatkiem pokrojonej bułki, lub z chlebem.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego