Zupa ziemniaczana zaprawiona śmietaną to najprostsza zupa, ugotowana na rosole, lub wywarze mięsnym z dodatkiem warzyw. Taką zupę chyba każdy jadł, jest sycąca i bardzo smaczna, a przede wszystkim prosta. Jest to sposób na wykorzystanie rosołu z niedzielnego obiadu.
Składniki:
- 1,5 litra rosołu
- 600 gramów ziemniaków
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka zielonej natki pietruszki, koperku
- 1-2 ząbki czosnku
- odrobina kurkumy
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, a następnie zalać rosołem i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Marchewkę z rosołu pokroić i dodać do zupy. Gdy ziemniaki są już miękkie, trwa to około 20 minut, do mąki dodać trochę zimnej wody, wymieszać i zaprawić zupę. Jeśli zupa jest za gęsta można dolać wody. Na koniec doprawić zupę pieprzem, solą i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę kurkumy, która doda zupie koloru. Zaprawić zupę śmietaną i dodać natkę pietruszki.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Dzięki za przepis, ale ugotuję na mięsku, aby na drugie danie mieć po kęsku….😊
OdpowiedzUsuńU mnie też wolą na mięsku, pozdrawiam!
Usuń