Zalewajka to bardzo prosta, smaczna zupa, gotowana w naszym kraju od zawsze, szczególnie na wsi. Nazwę swą zawdzięcza zalewaniu ugotowanych ziemniaków żurem, najlepiej ukiszonym sobie. Zalewajka w różnych regionach kraju jest gotowana inaczej, zawiera suszonego grzybka, jest nie zabielana śmietaną, bez wędzonki, ale wszędzie są ziemniaki zalane żurem. Wersja mojej zalewajki jest bardzo szybka, ze śmietaną i kiełbasą.
- 800 gramów ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 2 kiełbasy dobrej jakości
- 500 ml zakwasu na żurek
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 100 ml śmietany 18%
- smalec
- majeranek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić, włożyć do garnka razem z ziemniakami, zalać wodą, osolić do smaku i ugotować do miękkości ziemniaków. Kiełbasę pokroić na plasterki, a cebulę obrać i pokroić w kostkę. Można też dodać trochę boczku. Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać cebulę, lekko obrumienić i dodać pokrojoną kiełbasę, obsmażyć z każdej strony i przełożyć do zupy. Gdy ziemniaki są miękkie, zalewamy je żurkiem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz do smaku i majeranek, ja lubię dużo, daję całą łyżkę. Zalewajkę na końcu zaprawić śmietaną, można dodać natkę zielonej pietruszki. Przepis jak zrobić zakwas Zakwas na żurek
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz