30 kwietnia 2021

Sosy do grilla

 Okres wiosenno-letni to czas na spotkania rodzinne przy grillu. Nie ważne czy grillowane będą warzywa, czy mięso, zawsze potrzebny jest sos. Robię zawsze dwa rodzaje sosu: jeden na bazie jogurtu i drugi na bazie ketchupu. Sosy są bardzo dobre, a zrobienie ich to tylko chwila, za to wzbogacą smak naszych grillowanych potraw.



Składniki:

Sos jogurtowy:

  • 1 gęsty jogurt naturalny
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • pieprz
  • sól

Sos ketchupowy

  • 1 szklanka pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • pieprz

Wykonanie:

Jogurt przełożyć do miseczki, dodać majonez i musztardę, wymieszać, a następnie przecisnąć czosnek przez praskę do sosu, dodać umyty i pokrojony drobno koperek i wymieszać, doprawić pieprzem i solą do smaku.

Drugi sos robimy podobnie, ketchup przekładamy do miseczki, dodajemy miód. majonez, mieszamy, przeciskamy przez praskę czosnek, wszystko łączymy, a na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i suszoną bazylią. Oba sosy możemy też podać do pizzy.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz