Początek jesieni

7 kwietnia 2021

Sałatka z topinamburu do obiadu

 Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty jest warzywem bardzo zdrowym i smacznym. Można jeść go zarówno na surowo jak i gotowany. Sałatka z topinamburu jest bardzo smaczna, szybka i zdrowa. Topinambur ma smak orzechowy, lekko słodki, z dodatkiem marchwi i jabłka komponuje się idealnie.



Składniki:

  • 3 średnie bulwy topinamburu
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól
  • cukier

Wykonanie:

Topinambur obrać ze skórki, umyć, można włożyć go na chwilę do zakwaszonej wody, gdyż szybko ciemnieje. Marchewkę obrać i umyć. Na średnich oczkach tarki zetrzeć topinambur, od razu skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Dodać marchewkę startą na średnich oczkach tarki. Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać do smaku szczyptę cukru, sól i pieprz. Majonez połączyć z jogurtem, dodać do sałatki i wszystko wymieszać. Gotową sałatkę posypać pokrojonym szczypiorkiem i zostawić na 15 minut, aby smaki się połączyły. Sałatka z topinamburu pasuje zarówno do ryby jak i do mięsa smażonego, kotletów, czy drobiu.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz