Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty jest warzywem bardzo zdrowym i smacznym. Można jeść go zarówno na surowo jak i gotowany. Sałatka z topinamburu jest bardzo smaczna, szybka i zdrowa. Topinambur ma smak orzechowy, lekko słodki, z dodatkiem marchwi i jabłka komponuje się idealnie.
Składniki:
- 3 średnie bulwy topinamburu
- 1 marchew
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
- cukier
Wykonanie:
Topinambur obrać ze skórki, umyć, można włożyć go na chwilę do zakwaszonej wody, gdyż szybko ciemnieje. Marchewkę obrać i umyć. Na średnich oczkach tarki zetrzeć topinambur, od razu skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Dodać marchewkę startą na średnich oczkach tarki. Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać do smaku szczyptę cukru, sól i pieprz. Majonez połączyć z jogurtem, dodać do sałatki i wszystko wymieszać. Gotową sałatkę posypać pokrojonym szczypiorkiem i zostawić na 15 minut, aby smaki się połączyły. Sałatka z topinamburu pasuje zarówno do ryby jak i do mięsa smażonego, kotletów, czy drobiu.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz