Sałatka na bazie ryżu, z dodatkiem kukurydzy, papryki, ogórków konserwowych, jajek, cebuli, pyszna, taka dla dwojga na romantyczną kolację, na babskie spotkanie, ale też na większą imprezę w porcjach dla każdego. Sałatkę tą serwuje się w przezroczystych szklankach, lub pucharkach, wtedy prezentuje się najlepiej, ale można też zrobić ją w przezroczystej salaterce. Paprykę można zastąpić rzodkiewką.
Składniki:
- 100 gramów ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 1 mniejsza papryka
- ketchup
- majonez
Wykonanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Ogórki, cebulę, ugotowane jajka i paprykę pokroić w kostkę. Możemy użyć paprykę konserwową, lub zastąpić ją kilkoma rzodkiewkami, które należy zetrzeć na tarce o grubych otworach. W dużej najlepiej kwadratowej szklance układamy 1/4 ugotowanego ryżu, lekko ugniatamy, 1/2 ogórków konserwowych, polewamy ketchupem. Teraz wsypujemy połowę pokrojonej cebuli, lekko dociskamy, jajko, smarujemy majonezem, dodajemy połowę kukurydzy, 1/4 ryżu, lekko ugniatamy, majonez i połowę papryki. Drugą szklankę napełniamy tak samo. Majonezu i ketchupu dajemy tyle, aby przykryć ostatnią warstwę.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz