Placki z topinamburu z dodatkiem ziemniaków, pyszne, chrupiące, to pomysł na szybki posiłek. Robi się je podobnie jak placki ziemniaczane, ale smak jest trochę inny. Topinambur to zdrowe bulwy słonecznika jadalnego, o lekko orzechowym smaku, a połączone z ziemniakami, doprawione czosnkiem, pieprzem i solą, zachwycą nas smakiem.
Składniki:
- 3-4 bulwy topinamburu
- 2 średnie ziemniaki
- 2 jajka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- gęsta śmietana lub jogurt
Wykonanie:
Bulwy topinamburu obrać, umyć, a następnie zalać wodą z dodatkiem 2 łyżek octu jabłkowego, ponieważ topinambur bardzo szybko ciemnieje. Ziemniaki obrać i myć. Na tarce o drobnych otworach zetrzeć bulwy, ziemniaki i cebulę. Odlać nadmiar soku, dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wymieszać i dodawać po trochu mąkę, ciasto na placki powinno być gęste, dlatego dodatek mąki trudno określić, można nie dodawać całej mąki. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść ciasto lekko je rozpłaszczając na okrągłe placki, smażyć na rumiano z każdej strony. Usmażone placki z topinamburu i ziemniaków pyszne są same, ale można podać do nich gęsty jogurt lub śmietanę.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz