Pierogi ruskie, takie tradycyjne domowe, nadziane ugotowanymi ziemniakami z dodatkiem sera, cebuli przesmażonej, doprawione pieprzem i solą, bardzo smaczne, często goszczą na moim stole. Robię je od lat tak samo, ziemniaków przeważnie gotuję więcej poprzedniego dnia, wtedy pierogi są szybciej zrobione. Pyszne też są odsmażone.
Składniki na ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- około 3/4 szklanki zimnej wody
- mąka do podsypania
Składniki nadzienia do pierogów:
- 400 gramów ugotowanych ziemniaków
- 300 gramów sera półtłustego białego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Okrasa:
- 2 cebule
- tłuszcz
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, w środku zrobić dołek i wlać wrzącą wodę, wymieszać i na chwilę zostawić. Do mąki dodać olej i wyrabiać ciasto ręką dolewając po trochu wody. Wody dać tyle, aby ciasto było miękkie i elastyczne, musi też odchodzić od ręki. Zostawić ciasto przykryte na kilka minut, aby odpoczęło. Przygotować nadzienie: ugotowane zimne ziemniaki wraz z serem przetrzeć przez przecierak do ziemniaków, lub dobrze unieść ubijakiem do ziemniaków. Można też zmielić ziemniaki w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle, lub oleju. Ziemniaki połączyć z serem i cebulą, dobrze wymieszać, ja od razu robię kulki z nadzienia, trochę większe niż włoski orzech, wtedy szybciej nadziewa się pierogi.
Ciasto na pierogi podzielić na trzy części, każdą rozwałkować cienko, delikatnie podsypując mąką, wycinać kółka, włożyć nadzienie i zlepić. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i n wrzącą wrzucać pierogi, gdy wypłyną zmniejszyć grzanie i wolno gotować 4-5 minut. Gorące wyjmować na talerz. Cebule pokroić w piórka i przesmażyć na złoto, a następnie polać pierogi ruskie.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Też tak robię
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodaje suszoną miętę.....super !
OdpowiedzUsuńSłyszałam Ukrainki które mówiły , że dodają mięte . Koniecznie dodam. 😍
OdpowiedzUsuńCiepła najpierw widać a potem zimna
OdpowiedzUsuńWidać na drugim zdjęciu, wlewa się w środek wrzącą wodę, i miesza się widelcem lub łyżką i powstanie taka masa gęsta, potem dolewa się po trochu zimną wodę i wyrabia ciasto, ciasto musi być miękkie, ale nie kleić się do rąk.
Usuń