Młoda kapusta zasmażana to pyszny dodatek do obiadu, u mnie najczęściej do kotleta schabowego. Można taką kapustę zrobić też z kapusty białej, trzeba tylko dłużej ją gotować, ale najsmaczniejsza jest właśnie teraz, gdy jest młoda, szybko się gotuje, pięknie pachnie i wszyscy ją lubią.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty o wadze 800 gramów
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka octu jabłkowego ( do smaku)
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać masło najlepiej klarowane, dusić cebulę chwilę, ale nie rumienić. Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i drobno poszatkować. Gdy cebulka zmięknie, dodać kapustę i cały czas mieszając smażyć, posolić, kapusta szybko zmniejszy swoją objętość i puści sok, zmniejszyć grzanie i dusić około 15 minut, mieszając, jeśli nie ma za dużo soku dolać pół szklanki wody. Gdy kapusta jest już miękka, doprawić ją solą, pieprzem do smaku, dodać ocet jabłkowy, lub sok z cytryny, oraz pokrojony drobno koperek, chwilę dusić, aż odparuje prawie cały sok. a na koniec jeśli lubimy zawiesistą kapustę, oprószyć po wierzchu mąką i wymieszać, zagotować. Taka kapusta pyszna jest jako dodatek do drugiego dania, ale też sama, wtedy możemy do niej dodać trochę przesmażonego boczku.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
oj zjadłabym coś takiego pysznego :)
OdpowiedzUsuńz przyjemnością obserwuję :)
Moja babcia do młodej kapusty dodawała jabłko.
OdpowiedzUsuńJabłko jak najbardziej ale musi być kwaskowe zamiast octu jabłkowego.
OdpowiedzUsuńTeż taką uwielbiam teraz jest najsmaczniejsza.
OdpowiedzUsuńa ja dodaje ocet
OdpowiedzUsuńWszędzie gdzie jest kwas dodaje się trochę cukru
OdpowiedzUsuń