Kluski szare ziemniaczane, zwane też żelaznymi, siwymi, przycierakami z tartych surowych ziemniaków, polane zrumienionymi skwarkami z wędzonego boczku i posypane twarogiem, pyszne danie na obiad. Kluski te są bardzo dobre odsmażone, tak że robię zawsze więcej, aby zostały na kolację.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki żytniej 720
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- 300 gramów boczku
- 1 cebula
- 250 gramów twarogu
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, a następnie wyłożyć je na sitko, postawić na miskę, aby sok wypłynął. Odcedzone ziemniaki przełożyć do drugiej miski, a sok delikatnie zlać, na dnie miski powinna zostać skrobia, którą należy dodać do ziemniaków. Ziemniaki wymieszać ze skrobią, dodać mąkę ziemniaczaną, mieszać i dodawać po trochu mąkę żytnią. Jeśli ciasto na kluski jest za rzadkie, trzeba dodać jeszcze mąki. Mąkę żytnią można zastąpić pszenną, ale ja dodają zawsze żytnią, tak jak robiła to moja mama. Nieraz dodaję też 200 gramów ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków, wtedy daję mniej mąki. W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżką soli, część ciasta na kluski nałożyć na deseczkę na grubość 1,5 cm, łyżkę maczać w gorącej wodzie i nabierać 1/3 łyżki ciasta i wrzucać na wrzątek, mieszać, gdy wszystkie kluski szare wypłyną do wierzchu, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, lekko przesmażyć, dodać pokrojoną w piórka cebulę i wszystko przesmażyć. Gotowe kluski odcedzić, wyłożyć na talerz polać skwarkami z cebulą, a na wierzch posypać twarogiem.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Pycha!
OdpowiedzUsuńW mojej rodzinie kluchy królują od zawsze, jedni jedzą z twarogiem, drudzy z gotowaną kiszoną kapustą, ja jem dwie porcje 🤣🤣
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam te kluski (duże) lubię z masłem,ze śmietana i oczywiście z twarogiem i boczkiem rarytas
OdpowiedzUsuńMoja ukochana Babciunia takie robiła. Hm..........może w końcu ja zrobię. W końcu już jestem Babcią
OdpowiedzUsuń