Początek jesieni

8 kwietnia 2021

Fasola w szarym sosie z kiełbasą

 Fasola Piękny Jaś w szarym sosie z kiełbasą smażoną oddzielnie, to pyszny, treściwy posiłek dla całej rodziny. Przygotowanie nie trwa długo, trzeba tylko pamiętać, aby wieczorem namoczyć fasolę. Fasolę w szarym sosie  można podać z pieczywem, lub ziemniakami. 



Składniki:

  • 500 gramów fasoli Piękny Jaś
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz
  • papryka mielona
  • sól
  •  500 gramów kiełbasy cienkiej

Wykonanie:

Wieczorem fasolę opłukać, zalać zimną wodą, tak aby woda wystawała nad fasolą 3 cm. Rano fasolę zalać wodą, gdyż przez noc fasola wodę wchłonie, zagotować, zmniejszyć grzanie dodać liść laurowy i ziele angielskie i wolno gotować. Gdy fasola jest już miękka, na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na złoto obraną i pokrojoną w piórka cebulę, przełożyć ją do fasoli. Na pozostały tłuszcz wsypać mąkę, zrobić złotą zasmażkę, dodać wywaru z fasoli, zagotować i wlać całą zawartość do fasoli. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kiełbasę pokroić na porcje, ponacinać z każdej strony i usmażyć. Podawać fasolę z sosem, a obok położyć usmażoną kiełbasę. Można też usmażoną kiełbasę włożyć do sosu, zagotować i tak podać.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz